Μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της εβδομάδας και το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η ημέρα της ανακοίνωσης συμπίπτει με την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου μέτρου που προβλέπει την εξομοίωση των ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.


Μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της εβδομάδας και το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η ημέρα της ανακοίνωσης συμπίπτει με την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου μέτρου που προβλέπει την εξομοίωση των ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Παρά τις αντιδράσεις των εταιρειών εμπορίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημερώνει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για τις υποχρεώσεις τους εν όψει του νέου μέτρου, ενώ έχουν εκδοθεί σχεδόν όλες οι εγκύκλιοι και οι αποφάσεις από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Την Παρασκευή, εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί η μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων που εντόπισε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, ενώ από τις 15 Φεβρουαρίου θα εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς πετρελαιοειδών. Τις εντολές αυτές έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης στον προϊστάμενο της ΥΠΕΕ κ. Σπ. Κλαδά. Σύμφωνα με πληροφορίες σε μηνιαία βάση θα διενεργούνται τρεις χιλιάδες έλεγχοι σε όλη τη χώρα από τους υπαλλήλους της ΥΠΕΕ, με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Στο στόχαστρο των ελεγκτών εισέρχονται φορτηγά παντός τύπου, λεωφορεία, βυτιοφόρα οχήματα κ.λπ. (πλην γεωργικών μηχανημάτων) από τα οποία θα λαμβάνονται δείγματα και με τις ειδικές συσκευές που θα έχουν ανά χείρας οι αρμόδιοι υπάλληλοι αμέσως θα γνωρίζουν την ποιότητα των καυσίμων που διακινούνται.


Εφόσον από τους ελέγχους αυτούς θα προκύψουν βάσιμα στοιχεία ότι εταιρείες εμπορίας (πρατήρια) έχουν τροφοδοτήσει φορτηγά αυτοκίνητα με πετρέλαιο θέρμανσης ή νοθευμένο πετρέλαιο κίνησης με θέρμανσης ή άλλα παράγωγα πετρελαίου, οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις επιχειρήσεις αυτές για διαπίστωση τελωνειακών και φορολογικών παραβάσεων.