Η Διένεξη Τσάβες - Exxon Συνέβαλε στην Ανοδο του Πετρελαίου άνω των 94 δολ.

Η Διένεξη Τσάβες - Exxon Συνέβαλε στην Ανοδο του Πετρελαίου άνω των 94 δολ.
Της Κ.Καπερναράκου- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τρι, 12 Φεβρουαρίου 2008 - 00:28
Eπί ποδός πολέμου βρίσκεται ο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος απειλεί να διακόψει τις προμήθειες πετρελαίου προς τις ΗΠΑ και να τιμωρήσει την Exxon Mobil. Oι δηλώσεις συνέτειναν στις χθεσινές ανοδικές τάσεις του πετρελαίου και τις αυξομειώσεις της τιμής του.


Eπί ποδός πολέμου βρίσκεται ο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος απειλεί να διακόψει τις προμήθειες πετρελαίου προς τις ΗΠΑ και να τιμωρήσει την Exxon Mobil. Oι δηλώσεις συνέτειναν στις χθεσινές ανοδικές τάσεις του πετρελαίου και τις αυξομειώσεις της τιμής του. Η Exxon Mobil εξασφάλισε ευνοϊκές προς αυτήν δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες εμποδίζεται η κρατική εταιρεία της Βενεζουέλας, Petroleos de Venezuela, να πωλήσει περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θεωρεί εν μέρει υπεύθυνο γι’ αυτό το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τον πρόεδρο Μπους και τον προειδοποιεί ότι, «εάν εξακολουθήσει τον οικονομικό πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας, τότε το πετρέλαιο θα φθάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι». Η Exxon κινήθηκε δικαστικά εναντίον της Βενεζουέλας εξαιτίας της απόφασης Τσάβες για εθνικοποίηση ενός τεράστιου έργου εκμετάλλευσης πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων. Σύμφωνα με βρετανικό δικαστήριο το πάγωμα αφορά περιουσιακά στοιχεία έως και 12 δισ. δολ. της νοτιοαμερικανικής χώρας.


Χθες στην αγορά πετρελαίου οι ανησυχίες για πιθανή διακοπή των προμηθειών κυριάρχησαν έναντι της αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία. Στη Ν. Υόρκη το αργό εκτινάχθηκε στα 94,72 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα ενός μηνός. Αργότερα εξασθένησε ελαφρά στα 94,21 δολάρια, διατηρώντας άνοδο 2,44 δολαρίων. Στο Λονδίνο το Brent, υποβοηθούμενο από τις προσδοκίες ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ θα τονώσουν τη ζήτηση, ενισχύθηκε 2,56 δολ. στα 91,07 δολ. το βαρέλι. Πάντως, ο κ. Τσάβες δεν στράφηκε μόνο κατά των δυτικών πετρελαιοβιομηχανιών, αλλά και των βιομηχανιών τροφίμων Parmalat και Nestle. Ο κ. Τσάβες τις απείλησε ότι μπορεί να κατάσχει εγκαταστάσεις παραγωγής γάλακτος, οι οποίες τους ανήκουν, για να καλύψει τις ελλείψεις στην κατανάλωση. Κατ’ αυτόν, οι εταιρείες πιέζουν τους παραγωγούς να εξαγάγουν το γάλα τους και όχι να το διαθέτουν στην εγχώρια αγορά.


Πτώση του νοτιοαφρικανικού ραντ


Εκτός Βενεζουέλας έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη συνεχιζόμενη πτώση του νοτιοαφρικανικού ραντ. Από τις αρχές του 2008 έχει υποχωρήσει 12% προς το δολάριο με δυσοίωνες προοπτικές. Ο πρόεδρος της χώρας Τάμπο Μμπέκι δεν μπορεί να εξασφαλίσει απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση στα μεγάλα ορυχεία της, όταν οι τιμές των πολυτίμων μετάλλων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.