Η νορβηγική εταιρεία τεχνολογίας πλωτών εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας Ocean Sun εργάζεται για να ανακτήσει τον πλωτό ηλιακό της σταθμό που βυθίστηκε στην Αλβανία τον Ιούνιο. Η Statkraft και η Ocean Sun ανέφεραν ότι η πρώτη από τις τέσσερεις πλωτές ηλιακές μονάδες της Ocean Sun – το οποίο καλύπτει έκταση 4.000 τετ. μ. και απαρτίζεται από περίπου 1600 ηλιακά πάνελ - είχε αρχίσει να λειτουργεί την Τετάρτη 2 Ιουνίου, στη δεξαμενή Statkraft Banja , κοντά στο φράγμα του ομώνυμου υδροηλεκτρικού σταθμού, στην Αλβανία. Ωστόσο, μια εβδομάδα αργότερα στις 9 Ιουνίου, η Ocean Sun ανακοίνωσε ότι συνέβη ένα περιστατικό με τον πλωτήρα, που βρίσκεται στο εργοστάσιο υδροηλεκτρικής ενέργειας 72-μεγαβάτ της Statkraft, καθώς ο πλωτός δακτύλιος με μεμβράνη και δύο συνδεδεμένες φορτηγίδες υπέστησαν σοβαρές ζημιές και βυθίστηκαν μερικώς

«Η διάσωση των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών, συνεχίζεται. Η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τη Statkraft για να προσδιορίσει τους λόγους και τις συνέπειες του συμβάντος», ανακοίνωσε η Ocean Sun. Σε ενημερωτικό της σημείωμα στις 24 Ιουνίου, η Ocean Sun αναφέρει: «Σε στενή συνεργασία με τη Statkraft, αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες για την πλήρη απομάκρυνση της κατεστραμμένης μονάδας. Το περιβάλλον, η υγεία και η ασφάλεια αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες σε όλα τα μέρη αυτής της επιχείρησης». 

«Κατά τη διάρκεια, και παράλληλα με την εργασία για την διασφάλιση του δακτυλίου που κατέρρευσε, τα μέρη εργάζονται επιμελώς για να εντοπίσουν τις βασικές αιτίες του συμβάντος». 

«Αυτή η ανάλυση θα συμβάλει σημαντικά στη διαδικασία διατύπωσης των λεπτομερειών ενός σχεδίου για τα επόμενα βήματα του έργου στην τοποθεσία Banja. Τέλος, παρά αυτό το περιστατικό, η Ocean Sun παραμένει πλήρως αφοσιωμένη και σίγουρη για την βασική τεχνολογία, η οποία έχει αποδειχθεί επιτυχής σε πολλά πιλοτικά έργα. Η Ocean Sun θα ενημερώσει τη χρηματοπιστωτική αγορά καθώς η διαδικασία προχωρά και θα διατίθενται περισσότερες πληροφορίες», τονίζει η Ocean Sun.

Πριν από το περιστατικό, οι εταιρείες είχαν ανακοινώσει ότι τρεις ακόμη πλωτές μονάδες θα εγκατασταθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, συνολικής πρόσθετης ισχύος 1,5 MWp. Στα τέλη Ιουλίου η Statkraft επαναβεβαίωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην κατασκευή τους.