Κοκτέιλ υψηλών τιμών αλλά και ελλείψεων πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Φεβρουαρίου απειλεί τους καταναλωτές. Σε ωμό εκβιασμό προχωρούν εταιρείες εμπορίου και πρατηριούχοι, απειλώντας ότι αν εφαρμοστεί το νέο σύστημα στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης από την προσεχή Παρασκευή, όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών, θα σταματήσουν τις πωλήσεις.

Κοκτέιλ υψηλών τιμών αλλά και ελλείψεων πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Φεβρουαρίου απειλεί τους καταναλωτές.
Σε ωμό εκβιασμό προχωρούν εταιρείες εμπορίου και πρατηριούχοι, απειλώντας ότι αν εφαρμοστεί το νέο σύστημα στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης από την προσεχή Παρασκευή, όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών, θα σταματήσουν τις πωλήσεις. Την ίδια στιγμή η διεθνής τιμή του μαύρου χρυσού κάνει νέα κούρσα, καθώς εκτοξεύτηκε χθες στα 94 δολάρια το βαρέλι (από 89 δολάρια την περασμένη Παρασκευή), προωθώντας νέες αυξήσεις στη λιανική τιμή πώλησής του στα νοικοκυριά.


Στους πρατηριούχους των 8 νομών (Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Γρεβενών, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Μυτιλήνης, Λασιθίου και Ηρακλείου) που εδώ και ημέρες απειλούν ότι θα κλείσουν τις στρόφιγγες του πετρελαίου αν εφαρμοσθεί το νέο καθεστώς, προστίθενται συνεχώς και άλλοι- από το Ρέθυμνο, τη Λήμνο, κ.ά.

Φώλιας: «Θα δούμε...»


Ερωτηθείς χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, έπειτα από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, για το αν τον ανησυχούν οι απειλές των εμπόρων ότι από την Παρασκευή δεν θα παραδίδουν πετρέλαιο, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «θα το δούμε αν θα δώσουν ή δεν θα δώσουν». Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί τους πρατηριούχους ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από τα κυκλώματα που επωφελούνται από το εκτεταμένο λαθρεμπόριο πετρελαίου. Τα κυκλώματα- λέει το υπουργείο- βρίσκονται στα στάδια της διακίνησης του πετρελαίου από την εμπορία έως και την τελική διάθεσή του στους καταναλωτές και συγκεντρώνουν έσοδα ύψους 300- 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εμφύλιος στους βενζινοπώλες


Το θέμα έχει προκαλέσει «εμφύλιο πόλεμο» στον κλάδο των βενζινοπωλών, με αποτέλεσμα τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, με μοναδικό θέμα «την εφαρμογή ή μη του νέου συστήματος».


Οι βενζινοπώλες, που διαφωνούν με την εφαρμογή του συστήματος, επικαλούνται αφενός ότι δεν διαθέτουν τα κεφάλαια για να αγοράζουν από τις εταιρείες πετρέλαιο με τον υψηλότερο φόρο, καθώς επίσης ότι δεν είναι έτοιμοι (δεν έχουν εκτυπώσει νέα τιμολόγια, δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να αποστέλλουν τα παραστατικά στο υπουργείο). Με το νέο καθεστώς εξομοιώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον υψηλότερο φόρο στο πετρέλαιο κίνησης από την αγορά του από το διυλιστήριο έως και το επίπεδο του πρατηριούχου. Στους καταναλωτές θα πωλείται με τον σημερινό μειωμένο φόρο, ενώ το υπουργείο θα επιστρέφει στους πρατηριούχους τη διαφορά.

Φοροδιαφυγή - μαμούθ με πλαστά και εικονικά τιμολόγια

Τρία μεγάλα κυκλώματα, τα οποία εξέδωσαν και διακίνησαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 123 εκατ. ευρώ εξαρθρώθηκαν στην Αττική από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ). Ειδικότερα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής της ΥΠΕΕ εξάρθρωσε κύκλωμα, το οποίο μέσω εταιρείας με έδρα το Μενίδι εξέδωσε και διακίνησε 990 τιμολόγια σε 65 λήπτες, συνολικής αξίας 52.319.843 ευρώ. Διαπιστώθηκαν συνολικά 8.166


παραβάσεις, ενώ τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν ανήλθαν σε 88.794.249 ευρώ και ο ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθεί ανέρχεται σε 23.946.442 ευρώ.


Το δεύτερο κύκλωμα που εξάρθρωσε η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων της ΥΠΕΕ έπειτα από πολύμηνη έρευνα, αφορούσε έξι εταιρείες με έδρα την Ελευσίνα και τη Νέα Φιλαδέλφεια, οι οποίες είχαν εκδώσει προς εταιρείες εμπορίας μεταποίησης 5.049 τιμολόγια συνολικής αξίας 61.649.000 ευρώ.Επίσης, έπειτα από έρευνα της ίδιας υπηρεσίας σε εταιρείες εμπορίας μετάλλων διαπιστώθηκε ότι πέντε εταιρείες με έδρα την Αθήνα εξέδωσαν 820 εικονικά τιμολόγια, τα οποία έλαβαν εταιρείες μεταποίησης και εμπορίας του ίδιου κλάδου. Η συνολική αξία των τιμολογίων ανέρχεται σε 9.724.000 ευρώ.