Καπνοί και Αφρικανική Σκόνη κάνουν Αποπνικτική την Ατμόσφαιρα-Συστάσεις για χρήση Μάσκας

Καπνοί και Αφρικανική Σκόνη κάνουν Αποπνικτική την Ατμόσφαιρα-Συστάσεις για χρήση Μάσκας
energia.gr
Παρ, 6 Αυγούστου 2021 - 08:10

Χαμηλή παραμένει η ποιότητα του αέρα πάνω από τη χώρα μας, αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας, κυρίως, των εκατοντάδων πυρκαγιών στην περιοχή. Μάλιστα η εικόνα που επικρατεί στην περιοχή επιδεινώθηκε με την αναζωπύρωση των πυρκαγιών σε Αττική και Ευβοια κάνοντας την κατασταση χειρότερη. Ενας μεγάλος αριθμός δασικών πυρκαγιών που βρίσκεται σε εξέλιξη

κυρίως σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και σε Ιταλία και Βαλκάνια, απελευθερώνει πολύ μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων για την υγεία μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Ο καπνός παρασύρεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες των πυρκαγιών και φτάνει μέχρι τη Βόρεια Αφρική. Εκτός αυτού, υψηλή είναι και η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης πάνω από την περιοχή μας, η οποία συμβάλλει επίσης στη χαμηλή ποιότητα του αέρα.

Παραλληλα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων και της υγρασίας, παρατηρούνται υγρά αχλύς και ομίχλη. Βελτίωση της ποιότητας του αέρα αναμένεται από σήμερα Παρασκευή, με την ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων που θα απομακρύνουν μεγάλη ποσότητα ρύπων εφόσον περιοριστούν και τα πύρινα μέτωπα τουλαχιστον στη χώρα μας. Μέχρι τότε, οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες να κυκλοφορούν έξω μόνο με μάσκες Ν95 (FFP2).