Μείωση της Παγκόσμιας Ζήτησης Πετρελαίου Προβλέπει ο IEA

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία αναφορά που ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency - IEA) για την πορεία του πετρελαίου, οι τιμές του αργού παρέμειναν ίδιες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα , λίγο πιο πάνω δηλαδή από τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Energia.gr
Τετ, 13 Φεβρουαρίου 2008 - 04:30

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία αναφορά που ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ( International Energy Agency - IEA) για την πορεία του πετρελαίου, οι τιμές του αργού παρέμειναν ίδιες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα , λίγο πιο πάνω δηλαδή από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Τον προηγούμενο μήνα υπήρχε έκδηλη η υποψία ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν εξαιτίας μιας αναμενόμενης μείωσης των παγκόσμιων ρυθμών ανάπτυξης αλλά αυτό αντισταθμίστηκε απ’ την καθοδική πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων, τις προβλέψεις για κακοκαιρία τόσο στις Η.Π.Α. όσο και σε κάποια μέρη της Ασίας καθώς και σε διακοπές της τροφοδοσίας στην Νιγηρία και στην Βόρεια θάλασσα.

 

Η ζήτηση για αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω μειώνοντας τις ζητούμενες ποσότητες σε 200 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα διαμορφώνοντας την παραγωγή στα 86,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η μείωση της ζήτησης, σύμφωνα με τον IEA, είναι συνάρτηση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( IMF) για μείωση των ρυθμών μεγέθυνσης του GDP σε κράτη μέλη του ΟΟΣΑ καθώς και σε Κίνα και Μέση Ανατολή, τις δύο περιοχές κλειδιά για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν για την συνεχιζόμενη μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Τον Ιανουάριο η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε κατά 745 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως φτάνοντας τα 87,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα με αυτό να οφείλεται κυρίως σε αύξηση της παραγωγής της Βραζιλίας. Όσον αφορά στις χώρες μέλη του OPEC η παραγωγή παρέμεινε η ίδια. Παρόλο που η Αγκόλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ αύξησαν την παραγωγή τους αντίθετα η Νιγηρία, το Ιράκ και το Κατάρ τη μείωσαν. Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι η διυλιστική ικανότητα ( throughput) το Α’ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου εμφανίζεται αισθητά μειωμένη στα 74 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μικρότερη κατά 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον Ιανουάριο.

 

Επίσης τα στρατηγικά αποθέματα των εταιρειών πετρελαίου στα κράτη του ΟΟΣΑ μειώθηκαν στα 39,5 εκατομμύρια βαρέλια τον Δεκέμβριο εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς αργού. Αυτή τη στιγμή τα αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ καλύπτουν 50,7 ημέρες και είναι το μικρότερο διάστημα κάλυψης από τον Δεκέμβριο του 2004.