Άλμα Κερδοφορίας η Aramco στο Β' Τρίμηνο- Νέα Υποχώρηση της Τιμής του Brent

Άλμα Κερδοφορίας η Aramco στο Β Τρίμηνο- Νέα Υποχώρηση της Τιμής του Brent
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 9 Αυγούστου 2021 - 16:05

Έτσι αναπάντεχα και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς πετρελαίου, η Saudi Aramco πραγματοποίησε άλμα καθαρής κερδοφορίας στο β’ τρίμηνο που αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές του αργού, αλλά και στη ραγδαία ανάκαμψη της ζήτησης. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σουδικής Αραβίας 

ανέφερε πως τα αποτελέσματα χρήσης της υποστηρίχθηκαν από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του COVID-19, το μαζικό εμβολιασμό, την υλοποίηση μέτρων επανεκκίνησης των οικονομιών, αλλά και της επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις αγορές-κλειδιά.

Τα καθαρά κέρδη της Aramco αυξήθηκαν στα 25,46 δισ. δολάρια για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, με τους αναλυτές να αναμένουν όχι περισσότερα από 23,2 δισ. δολάρια. Παράλληλα, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της εταιρείας ανήλθαν σε 7,5 δισ. δολάρια στο ίδιο χρονικό διάστημα, ήτοι, αύξημένες κατά 20% έναντι της αντίστοιχης περιόδου, πέρυσι.

«Τα αποτελέσματά μας στο β’ τρίμηνο αντανακλούν την ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και βαίνουμε στο β’ εξάμηνο του 2021, έχοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, αλλά και ευελιξία, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη ενισχύει τη δυναμική της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ.

Ο επικεφαλής της εταιρείας υποστήριξε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να φτάσει στα 99 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του έτους και στα 100 εκατ. βαρέλια το 2022.  Όπως είπε ο ίδιος, η Aramco εξακολουθεί να έχει ως στόχο να αυξήσει την παραγωγική ικανότητά της στα 13 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα αποτελέσματα χρήσης της Saudi Aramco συμβαδίζουν με εκείνα άλλων μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, τις τελευταίες εβδομάδες. Για παράδειγμα, η Exxon Mobil ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι τα καθαρά κέρδη της για το β’ τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 4,69 δισ. δολάρια, έναντι ζημίων ύψους 1,08 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο το 2020. Επίσης, η Royal Dutch Shell κατέγραψε την υψηλότερη τριμηνιαία καθαρή κερδοφορία της από το 2019, με τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη της να φθάνουν σε 5,53 δισ. δολάρια, από τα 638 εκατ. δολάρια που είχε καταγράψει το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

(Διακύμανση τιμών Brent τελευταίου τριημέρου. Πηγή: FT.com)

Εν τούτοις, οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να κινούνται σε πτωτικό σπιράλ, παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται αυξημένες κατά τουλάχιστον 35%, από την αρχή του έτους. Αυτή την ώρα (15:57 ώρα Ελλάδος) η τιμή του Brent, που θεωρείται το διεθνές benchmark πραγματοποιεί βουτιά 3,68% και κινείται στην περιοχή των 68.12 δολαρίων το βαρέλι, από τα επίπεδα των 70 δολαρίων της Παρασκευής.