Παράταση ζητούν βενζινοπώλες – εταιρείες

Με προβλήματα, που θα οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στις δυσκολίες προσαρμογής των βενζινοπωλών στη νέα κατάσταση, αναμένεται να αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης την Παρασκευή.
Τετ, 13 Φεβρουαρίου 2008 - 05:55

Με προβλήματα, που θα οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στις δυσκολίες προσαρμογής των βενζινοπωλών στη νέα κατάσταση, αναμένεται να αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης την Παρασκευή. Την εκτίμηση αυτή κάνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών (ΟΒΕ), Μ. Κιούσης, τονίζοντας ότι «γι’ αυτό, άλλωστε, ζητούμε μικρή αναβολή 10-15 ημερών, ώστε να προλάβουν οι βενζινοπώλες να εγγραφούν στο σύστημα ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. και να ενημερωθούν για τις απαραίτητες διαδικασίες στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να τους επιστρέφεται ο επιπλέον φόρος».

Κορυφαία στελέχη της Ομοσπονδίας εκτιμούν ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται χωρίς μεγάλα προβλήματα πετρέλαιο θέρμανσης από την Παρασκευή, ενώ η αγορά θα ομαλοποιηθεί πλήρως σε 2-3 εβδομάδες.

Χθες, πάντως, από τις Βρυξέλλες, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι δεν θα δοθεί καμιά παράταση στην εφαρμογή του νόμου, ο οποίος θα εφαρμοστεί «ακριβώς όπως έχει ψηφιστεί». Στην εφαρμογή του μέτρου αντιδρούν γύρω στις 8 ενώσεις βενζινοπωλών, σε σύνολο 42 που εκπροσωπούνται στην ΟΒΕ. Το θέμα θα απασχολήσει την έκτακτη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Στη συνέλευση θα συζητηθεί η στάση που θα κρατήσει η Ομοσπονδία, καθώς η διοίκησή της τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του μέτρου της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ζητώντας απλώς μία ολιγοήμερη αναβολή.

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Μεγάλα πρόστιμα έως και 26.400 ευρώ αντιμετωπίζουν οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης αν δεν υποβάλλουν στην εφορία τις αναλυτικές καταστάσεις με τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Η διευκρινιστική εγκύκλιος περί επιβολής των προστίμων, έρχεται τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του συστήματος κι ενώ έχει προηγηθεί το πακέτο των τεσσάρων παροχών. Σύμφωνα με τη χθεσινή εγκύκλιο, οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα:

  • Για μη υποβολή στοιχείων σχετικά με τις συναλλαγές που πραγματοποιούν. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην περίπτωση αυτή είναι με βάση το αντικειμενικό σύστημα και ο σχετικός συντελεστής βαρύτητας φθάνει στο 10.
  • Συντελεστής βαρύτητας 1 ισχύει για κάθε εκπρόθεσμη υποβολή στοιχείων περί συναλλαγών πετρελαίου και για κάθε ανακριβή υποβολή στοιχείων ως προς την ποσότητα.
  • Το ανώτατο όριο προστίμου για κάθε χρόνο μπορεί να φθάσει στο τριακονταπλάσιο της Βάσης Υπολογισμού, δηλαδή του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού των προστίμων.

(Από Ημερησία, Οικονομία, 13/02/08)