Πτώση σημείωσε για σήμερα Τρίτη, η τιμή ρεύματος στην αγορά επόμενης ημέρας και διαμορφώθηκε στα 140 ευρώ (139,74) ανά μεγαβατώρα, με ποσοστιαία μείωση 11% από χθες, Δευτέρα όταν και έφθασε στα 157 ευρώ, σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η μέγιστη τιμή κυμαίνεται στα 202,16 ευρώ και η ελάχιστη στα 101,51 

ευρώ, ενώ χθες οι αντίστοιχες τιμές ήταν 208 και 107 ευρώ. Όσον αφορά στο μείγμα παραγωγής, το φυσικό αέριο συνεχίζει να κατέχει τα πρωτεία με μερίδιο 46% και ακολουθούν, ο λιγνίτης –σταθερά- οι ΑΠΕ με 15%, οι εισαγωγές ενέργειας με 16%, και τα υδροηλεκτρικά με ποσοστό 6,4%. 

Ακόμη, η ζήτηση διαμορφώνεται στις 191 γιγαβατώρες. Η αυξομείωση των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος που έφθασαν να ανέλθουν ακόμη και στο ρεκόρ των 185,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα την περασμένη Τετάρτη, στο αποκορύφωμα του κύματος καύσωνα  που σάρωσε τη χώρα σημαίνει ότι έχουμε παγιδευτεί στη δίνη ενός ανοδικού ρπιράλ   που θα έχει ως βέβαιο απότοκο, την αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

(Φορτίο Συστήματος για σήμερα, Tρίτη 10/8. Πηγή: ΑΔΜΗΕ) 

(Μερίδιο ηλεκτροπαραγωγής ανά καύσιμο. Πηγή: ΑΔΜΗΕ)

Τουλάχιστον το σύστημα αποδείχτηκε ιδιαιτέρως εύρωστο, αν και με την αναγκαστική προσθήκη του συνόλου του …αναθέματος των λιγνιτικών μονάδων προκειμένου να καλυφθούν το κενά «αέρος» από την απουσία των αιολικών εγκαταστάσεων, λόγω  άπνοιας. Φυσικά,  η εκτίναξη των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος δεν οφείλεται μόνο στις συνέπειες του καύσωνα, αλλά είχαν πυροδοτηθεί πολύ νωρίτερα εξαιτίας της αύξησης των τιμών δικαιωμάτων ρύπων και του ακριβού φυσικού αερίου.

Καθώς αυτή η εικόνα παρατηρείται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, η Μαδρίτη  υποχρεώθηκε να μειώσει το φόρο στον ηλεκτρισμό έως το τέλος του έτους, όταν η ανεπάρκεια των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες πυροδότησαν την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος πάνω από τα 100 ευρώ. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε από την Ε.Ε. να εισάγει μέτρα για τον περιορισμό των αυξημένων τιμών ηλεκτρισμού, επειδή, όπως ισχυρίστηκε η αρμόδια υπουργός, Τερέζα Ριμπέρα, «οι υψηλές τιμές και τέλη μπορούν να οδηγήσουν σε αντίδραση κατά στα σχέδια απανθρακοποίησης της Ένωσης»…

Η Ισπανίδα υπουργός κάλεσε την Κομισιόν να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές του ρεύματος, από το να συνεχιστεί η πολιτική των τιμολογίων των οποίων το ύψος καθορίζεται από τις υψηλότερες τιμές που είναι διατεθειμένα να καταβάλλουν οι εθνικοί Διαχειριστές των δικτύων.

Ωστόσο, η Επιτροπή υπερασπίστηκε το υφιστάμενο σύστημα τιμολόγησης που χαρακτήρισε ως «υγιή ανταγωνισμό για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανταπόκριση στη ζήτηση και την αποθήκευση» και πρόσθεσε ότι οι ΑΠΕ καθορίζουν ολοένα και περισσότερο την τιμή, αντικαθιστώντας, παράλληλα  την ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα.

Ακόμη, στην Γαλλία η κυβέρνηση σχεδιάζει μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία για την επέκταση της αγοράς ρύπων στη θέρμανση και τις μεταφορές, ενώ στην Ολλανδία και την Ουγγαρία επικρατεί ανησυχία για τις κοινωνικές επιπτώσεις των πράσινων πολιτικών.

Το υψηλότερο κόστος της ενέργειας που προβλέπεται να διατηρηθεί όσο η Ρωσία θα συνεχίσει να εξάγει λιγότερο αέριο προς την Ευρώπη και το LNG διοχετεύεται κατά κόρον προς την Ασία και άλλους προορισμούς, φοβίζει τον πολιτικό κόσμο λίγους μήνες πριν από τη διάσκεψη της Γλασκώβης για το Κλίμα, στην οποία θα τεθούν οι τελευταίες πινελιές της πολιτικής που θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία στην επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Ο φόβος τους δεν είναι αναιτιολόγητος. Η έως τώρα μονοσήμαντη στρατηγική για την πράσινη ενέργεια δεν φαίνεται να αποδίδει στο βαθμό που προσδοκούσε αρχικά ο πολιτικός κόσμος, καθώς οι πυρκαγιές και οι ακραίες θερμοκρασίες δοκιμάζουν τα ενεργειακά συστήματα πολλών χωρών και αναδεικνύουν τη χρησιμότητα των συμβατικών θερμικών μονάδων.