Ανοδική επί τα βελτίω πραγματοποιούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου έπειτα από τη βουτιά που κατέγραψαν την Δευτέρα, όταν κατέπεσαν σε νέο χαμηλό τριών εβδομάδων. Εν τούτοις, η βελτίωση του κλίματος στις αγορές αργού δεν επαρκεί για να κατασιγάσει τις ανησυχίες για κάμψη της ζήτησης, ιδίως στην Κίνα, λόγω της καλπάζουσας μετάλλαξης Δέλτα του COVID-19.

Θυμίζουμε πως το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα τα περισσότερα κρούσματα COVID-19 από τα τέλη του 2019, με αρκετές πόλεις της χώρας που αποτελεί τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο να λαμβάμουν αυστηρά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.

Αυτή την ώρα (17:20 ώρα Ελλάδος) το Brent, που θεωρείται το διεθνές benchmark καταγράφει ράλι 2,95%, και κινείται στην περιοχή των 71,08 δολαρίων το βαρέλι, ενώ ενισχυόταν, ενδοσυνεδριακά κατά 1,74%, στα 70,23 δολάρια το βαρέλι ύστερα από τις απώλειες του 2,3% χθες Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό WTI πραγματοποιεί άλμα 3,49% στα 68,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα σημείωσε ενδοσυνεδριακή άνοδο ύψους 2,21%, στα 67,96 δολάρια το βαρέλι, ανακάμπτοντας από τις απώλειες του 2,6% την προηγούμενη ημέρα των συναλλαγών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερουσία θα ψηφίσει απόψε, νομοσχέδιο για την εκτέλεση έργων υποδομών, συνολικής αξίας 1 τρισ. δολαρίων ου εκτιμάται ευρέως ότι θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και επομένως τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου. Ωστόσο, είναι σαφές πως όσο θα απλώνεται η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, τόσο θα επιδεινώνονται οι προοπτικές για την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αεροπορικές μετακινήσεις στις ΗΠΑ εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες το τελευταίο δίμηνο καθώς ισχύουν διαρκώς και νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Εν τούτοις, είναι πιθανό τα αποθέματα αργού, βενζίνης και άλλων προϊόντων διύλισης των ΗΠΑ να έχουν μειωθεί την περασμένη εβδομάδα, για τέταρτη διαδοχική περίοδο, ενώ τα αποθέματα αργού εκτιμάται πως θα είναι μειωμένα κατά περίπου 1,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 6 Αυγούστου.

 

 

 (Διακύμανση τιμών Brent τελευταίου τριημέρου. Πηγή: FT.com)