Περαιτέρω μείωση εμφάνισε το 2020 η παραγωγή και η κατανάλωση άνθρακα (όλων των ειδών), γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει την προσπάθεια μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς λιγότερο επιβλαβείς μορφές ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το 2018, η κατανάλωση του λεγόμενου «σκληρού» άνθρακα υποχώρησε κατά 35%, ενώ η κατανάλωση του καφέ άνθρακα (κυρίως λιγνίτη) μειώθηκε κατά 33%.

 

Φυσικά, σημαντικό ρόλο σ’ αυτό διαδραμάτισε και η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία επηρέασε εκτενώς τις καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Το 2020, ενδεικτικά, οι χώρες της Ε.Ε. παρήγαγαν 56 εκατ. τόνους «σκληρού» άνθρακα, μία ποσότητα μειωμένη κατά 80% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Εξάλλου, αυτή την στιγμή, μόλις δύο ευρωπαϊκά κράτη παράγουν τέτοιου είδους άνθρακες. Η Πολωνία (96% της ευρωπαϊκής αγοράς) και η Τσεχία.

Η αισθητά μειωμένη παραγωγή οφείλεται εν πολλοίς στη μαζική ενεργειακή στροφή της Γηραιάς Ηπείρου προς το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρομοίως, η κατανάλωση καφέ άνθρακα διαμορφώθηκε σε μόλις 246 εκατ. τόνους, δηλαδή 64% λιγότερη σε σχέση με το 1990. Μάλιστα, το 95% της συνολικής κατανάλωσης λαμβάνει χώρα σε μόλις έξι ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα.

- Γερμανία 44%
- Πολωνία 19%
- Τσεχία 12%
- Βουλγαρία
- Ρουμανία
- Ελλάδα

Η συντριπτική πλειοψηφία -περίπου το 93%- του καφέ άνθρακα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ως στόχο την πλήρη απο-λιγνιτοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας έως τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας, ενώ ήδη ο μεγαλύτερος αριθμός των λιγνιτοπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ έχει βάλει «λουκέτο».

moneyreview.gr