Σε περικοπή των εκτιμήσεων της για το 2021 προχώρησε η δανέζικη Vestas καθώς τα λειτουργικά κέρδη του β΄ τριμήνου ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, με την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών παγκοσμίως να έχει υποστεί πλήγμα από τις στρεβλώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και το υψηλότερο κόστος. Η ζήτηση για τις ανεμογεννήτριες της, που θεωρούνται κρίσιμες για τον περιορισμό του φενομένου

της υπερθέρμανσης του πλανήτη, παραμένει υγιής αλλά υπέστη πλήγμα από τους περιορισμούς στην αγορά μεταφορών, όπου διάφορα περιστατικά που σχετίζονται με τις αναταράξεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού έχουν οδηγήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε κρίσιμο σημείο.

Η δανέζικη εταιρεία ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη προ εκτάκτων στα 101 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 170 εκατ. ευρώ.

Τώρα αναμένει έσοδα για το σύνολο της χρήσης στα 15,5-16,5 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 16-17 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το περιθώριο των λειτουργικών κερδών στο 5%-7% από προηγουμένες εκτιμήσεις για 6%-8%.