Έρευνα για την Έκταση του «Πράσινου Ξεπλύματος» στα Τιμολόγια Ρεύματος Ξεκινά η Βρετανική Κυβέρνηση

Έρευνα για την Έκταση του  «Πράσινου Ξεπλύματος» στα Τιμολόγια Ρεύματος Ξεκινά η Βρετανική Κυβέρνηση
energia.gr
Τρι, 17 Αυγούστου 2021 - 16:03

Έρευνα ξεκίνησε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις συμφωνίες ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την έκταση του φαινομένου του «πράσινου ξεπλύματος» (greenwashing) από μεγάλες εταιρείες ενέργειας που ισχυρίζονται ψευδώς ότι προσφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη στους πελάτες τους

Η έρευνα διενεργείται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των πελατών λιανικής που στρέφονται σε συμφωνίες με παρόχους ηλεκτρισμού με παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ειδικότερα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος παρέχει «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος στους καταναλωτές. Προειδοποιώντας ότι σχεδιάζει να αυστηροποιήσει τους κανόνες ώστε να εμποδίσει τις εταιρείες να υπερβάλλουν τα περιβαλλοντικά οφέλη των πράσινων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν - μια τακτική μάρκετινγκ γνωστή ως greenwashing - το αρμόδιο Υπουργείο ανακοίνωσε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στο αν οι ενδείξεις σε τιμολόγια, όπως «100% ανανεώσιμες» ή «πράσινες» εξυπηρετούν τον σκοπό τους.

Έως και εννέα εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά έχουν επιλέξει «πράσινα» τιμολόγια, με περισσότερες από τις μισές από όλες τις νέες συμφωνίες ενέργειας να έχουν πλέον περιβαλλοντικά οφέλη. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις είναι επί του παρόντος σε θέση να διαφημίσουν τα τιμολόγιά τους ως «πράσινα» ακόμη και αν μέρος της ενέργειας που παρέχουν προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, πράγμα που, σύμφωνα με παράγοντες της βιομηχανίας ενέχει τον κίνδυνο παραπλάνησης των καταναλωτών.