Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε νέες κυρώσεις την Παρασκευή σε τρία ρωσικά πλοία και εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται αφού βουλευτές και γερουσιαστές  και των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ επικρίνουν την κυβέρνηση της χώρας ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να σταματήσει το έργο, που πρόκειται να μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία

Ωστόσο, οι νέες κυρώσεις εκτιμάται ότι είναι απίθανο να κατευνάσουν τις αντιδράσεις καθώς διατηρούν σε ισχύ εξαιρέσεις από κυρώσεις κατά της γερμανικής εταιρείας που στην πραγματικότητα κατασκευάζει τον αγωγό αλλά και κατά του διευθύνοντος συμβούλου της.

Οι νέες κυρώσεις αφορούν το ρωσικό πλοίο Ostap Sheremeta, που εμπλέκεται στην τοποθέτηση σωλήνων για το έργο που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τη ιδιοκτήτρια ρωσική εταιρεία ενός άλλου σκάφους, της JSC Nobility, καθώς και την κατασκευαστική εταιρεία Konstanta OOO.

Ωστόσο, οι κυρώσεις δεν αφορούν τη γερμανική εταιρεία Nord Stream AG, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια του έργου, ή τα κορυφαία στελέχη της. Νωρίτερα, εφέτος η αμερικανική κυβέρνηση ανακάλεσε αυτές τις κυρώσεις, προκαλώντας σοβαρή αντίδραση από τα μέλη του Κογκρέσου που πιστεύουν ότι ο αγωγός είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι της Ρωσίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, αν και από την πλευρά της υποστηρίζει ότι αντιτίθεται στο έργο, ωστόσο τονίζει ότι αυτό έχει ήδη ολοκληρωθεί, καθώς και ότι η προσπάθεια διακοπής του θα βλάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε: «Ακόμη και αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αντιτίθεται στον αγωγό Nord Stream 2, συν τοις άλλοις μέσω κυρώσεων, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τη Γερμανία και άλλους συμμάχους και εταίρους για να μειώσουμε τους κινδύνους που ενέχει ο αγωγός για την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ, και τις χώρες της ΕΕ και να καταπολεμήσουμε τις επιβλαβείς ρωσικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα».

Η ανακοίνωση της Παρασκευής ήρθε μόλις ένα μήνα αφότου οι ΗΠΑ και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για να επιτρέψουν την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 χωρίς την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σε γερμανικές εταιρείες. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας της 21ης ​​Ιουλίου, οι ΗΠΑ και η Γερμανία δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν κάθε ρωσική προσπάθεια να χρησιμοποιήσει τον αγωγό Nord Stream 2 ως πολιτικό όπλο. Επίσης, συμφώνησαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία και την Πολωνία, που και οι δύο παρακάμπτονται από το έργο και φοβούνται τις προθέσεις της Ρωσίας, χρηματοδοτώντας εναλλακτικά ενεργειακά και αναπτυξιακά έργα.

Ας σημειωθεί ότι ο Nord Stream 2 έθεσε ένα μεγάλο δίλημμα εξωτερικής πολιτικής στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Αμερικανοί αξιωματούχοι και των δύο μερών φοβούνταν από καιρό ότι θα έδινε στη Ρωσία υπερβολική ισχύ όσον αφορά τις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου. Ωστόσο, ο αγωγός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να αποκαταστήσουν τους δεσμούς τους με τη Γερμανία που είχαν πληγεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.

Η Πολωνία και η Ουκρανία εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση να επιτραπεί η ολοκλήρωση του αγωγού και υπογράμμισαν ότι οι προσπάθειες για τη μείωση της ρωσικής απειλής για την ασφάλεια δεν ήταν επαρκείς. Τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στην προσέγγιση της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, του Τέξας, έφτασε στο σημείο να μπλοκάρει σχεδόν όλους τους υποψηφίους του Μπάιντεν για ανώτερες θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.