Οι υπουργοί Ενέργειας της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας συζήτησαν την παροχή εγγυήσεων στο Κίεβο σχετικά με το μέλλον της χώρας ως διαμετακομιστικού κέντρου μετά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο. Οι τρεις υπουργοί συζήτησαν «σειρά μέτρων που μπορούν να εφαρμοσθούν από κοινού

 

ως πραγματικές εγγυήσεις για τη διατήρηση της διέλευσης του φυσικού αερίου από την Ουκρανία» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Crimea Platform, της συνάντησης κορυφής στο Κίεβο που έχει ως στόχο να διατηρήσει τη διεθνή προσοχή επικεντρωμένη στην επιστροφή της Κριμαίας σε ουκρανική κυριαρχία. Οι σχέσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας κατέρρευσαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 στη Ρωσία και τη σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές που στηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπάθησε να σαμποτάρει τη συνάντηση κορυφής ασκώντας πίεση επί των χωρών για να μη συμμετάσχουν, ενώ η Μόσχα επέκρινε τις δυτικές χώρες ότι στηρίζουν τη συνάντηση.

«Συζητήσαμε με βάση τη θέση που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο», είπε στους δημοσιογράφους ο Χαλουστσένκο.

Το Κίεβο φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αγωγό Nord Stream 2 που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής για να στερήσει από την Ουκρανία τα εισοδήματα από τα τέλη διέλευσης του ρωσικού αερίου από το δικό της έδαφος με κατεύθυνση τη Δυτική Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό είναι αντίθετη με τη συμβιβαστική συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο για τη λειτουργία του αγωγού μέσω του οποίου παρακάμπτεται η Ουκρανία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες για να του δώσει διαβεβαιώσεις ότι τα συμφέροντα της Ουκρανίας θα διαφυλαχθούν. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν. Δίπλα στον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας, ο Γερμανός ομόλογός του Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε από την πλευρά του ότι το Βερολίνο θέλει να υποστηρίξει τη μετάβαση της Ουκρανίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

(Από τη Ναυτεμπορική)