Μετά τη Γερμανία που κινδυνεύει να «ξεμείνει» από ηλεκτρικό ρεύμα τους επόμενους μήνες, καθώς έχει ήδη ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την πυρηνική ενέργεια, αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση βρίσκεται και η Σουηδία, για διαφορετικούς ωστόσο λόγους, σύμφωνα με το Bloomberg

Η σκανδιναβική χώρα κινδυνεύει από εκτεταμένα μπλακάουτ, καθώς δεν έχει πλέον άλλο χώρο για την αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων της από τους έξι αντιδραστήρες της, που προμηθεύουν το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Συνεπώς, εάν δεν καταφέρει να λάβει κάποια απόφαση έως το τέλος του μήνα, τότε οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της, συμπεριλαμβανομένου του οπερέιτορ Vattenfall AB, θα πρέπει να αρχίσουν να κλείνουν μονάδες για τρία χρόνια. Μία τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια εθνική ενεργειακή κρίση και ταυτόχρονα να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της Σουηδίας για μηδενικές εκπομπές ρύπων. «Δεν υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος για την αντικατάσταση της πυρηνικής παραγωγής, που είναι απαραίτητη για την ηλεκτρική ενέργεια. Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι αναγκαίοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτή τη στιγμή, καθώς υπάρχει τεράστια αύξηση της ζήτησης για ενέργεια στη Σουηδία» αναφέρει εκπρόσωπος του οπερέιτορ πυρηνικής ενέργειας Vattenfall.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν διαφορετική στάση ως προς την πυρηνική ενέργεια, με τη Γερμανία να έχει επιλέξει την έξοδο σε αντίθεση με τη Γαλλία και τη Βρετανία που στηρίζονται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες τους για να επιτύχουν τους στόχους τους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")