Νέα επένδυση με ομολογιακό 11 εκατομμυρίων σχεδιάζει η βιομηχανία αλουμινίου. Τη σύσταση θυγατρικών εταιριών για την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα αποφάσισαν οι μέτοχοι της COSMOS ALUMINIUM, προκειμένου να διασφαλιστεί το πλάνο ανάπτυξης της βιομηχανίας αλουμινίου που έχει το στρατηγείο της στη Λάρισα

Με το βλέμμα στο 2022, οπότε κρίνει η COSMOS ALUMINIUM ότι θα βελτιωθεί η εικόνα της «υπερκορεσμένης» για την ώρα ελληνική αγορά αλουμινίου, η εταιρεία υλοποιεί νέο σχέδιο επέκτασής της με επένδυση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Στο πλαίσιο της διασφάλισης χρηματοδότησης αυτής της επένδυσης, η διοίκηση αποφάσισε τη λήψη νέου ομολογιακού δανείου 11,3 εκατομμυρίων ευρώ και έχει υποβάλλει αίτημα υπαγωγής της ανωτέρω επένδυσης σε αναπτυξιακό νόμο.

«Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία»

«Η επένδυση αυτή εκτός του ότι θεμελιώνει τη θέση της εταιρείας ως μιας από τις πιο δυναμικές και αναγνωρίσιμες βιομηχανικές μονάδες αλουμινίου πανευρωπαϊκά αποτελεί και μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στη ελληνική οικονομία, διότι αφενός συμβάλλει στην αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος με εξαγωγές υψηλής προστιθέμενης αξίας και αφετέρου θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, συνθήκη απολύτως απαραίτητη για την διατήρηση του κοινωνικού ιστού δεδομένης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την τελευταία δεκαετία την Ελλάδα», αναφέρουν τα στελέχη της COSMOS ALUMINIUM. Σημειωτέον ότι η εταιρεία είχε συνάψει και το περασμένο καλοκαίρι κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 4 εκατομμυρίων.

Σταθερές επιδόσεις χάρη στη Γερμανία και τις τιμές αγοράς πρώτων υλών

Παρά την πανδημία, οι πωλήσεις της COSMOS ALUMINIUM ήταν πέρσι σταθερές, λίγο πάνω από τα 112 εκατ. ευρώ. Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 2 εκατ. στα 14,5 εκατομμύρια, επωφελούμενα από την τιμολογιακή πολιτική και των τιμών αγοράς πρώτων υλών, ενώ τα καθαρά κέρδη 6,5 εκατομμυρίων είναι τα υψηλότερα που έχει καταγράψει η βιομηχανία από την ίδρυσή της.

Σε όγκο, οι πωλήσεις αντιστοιχούν σε 42.232 τόνους, ενώ οι επιδόσεις που κατέγραψε η COSMOS ALUMINIUM αποδίδονται από τη διοίκηση και στη σταθερότητα που παρουσιάζει η οικονομία στη Γερμανία, βασικό εξαγωγικό προορισμό της εταιρείας.

Τα τραπεζικά δάνεια συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών μισθώσεων ανέρχονται σε 15 εκατομμύρια στο τέλος του 2020, υψηλότερα από την προηγούμενη χρονιά -όταν είχαν φτάσει τα 13,5 εκατ. -κυρίως λόγω επενδύσεων της COSMOS ALUMINIUM σε πάγιο εξοπλισμό.(

(Πηγή: Build)