Καυτή αναμένεται να είναι αυτή η εβδομάδα οπότε, εκτός απροόπτου, θα υπάρξουν εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ. Ειδικότερα, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη ΔΕΠΑ Υποδομών διανύουν το τελευταίο …κατοστάρι καθώς, τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα ανοίξουν οι  δεσμευτικές προσφορές.  Η ιταλική Italgas και η τσέχικη EPH που βρίσκονται στην τελική short list έχουν υποβάλει τους σχετικούς φακέλους, οι οποίοι θα αξιολογηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως προβλέπεται σε όλους του διαγωνισμούς, εάν οι δύο προσφορές έχουν διαφορά μεταξύ τους έως  15%  θα ζητηθεί  να υποβάλουν βελτιωμένες προτάσεις ενώ εάν η διαφορά είναι μεγαλύτερη 

 

θα κληθεί ο επενδυτής με την υψηλότερη να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά.  

Εκτός εκπλήξεων, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής, ώστε να προχωρήσει η σύμβαση  αγοραπωλησίας καθώς και οι απαιτούμενοι έλεγχοι και εγκρίσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση στον    προτιμητέο επενδυτή έως το τέλος του έτους. Να σημειωθεί ότι στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Υποδομών περιλαμβάνονται τα δίκτυα διανομής της ΕΔΑ Αττικής και  της ΔΕΔΑ και το  51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας). Το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που κατέχει η ιταλική Eni Gas e Luce έχει προβλεφθεί ότι θα πωληθεί παράλληλα με τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Όσον αφορά στον ΔΕΔΔΗΕ, στην τελική ευθεία φαίνεται ότι συνεχίζουν τρία fund από τα εννέα που είχαν προκριθεί στη δεύτερη φάση για την πώληση του  49% της θυγατρικής της ΔΕΗ στα δίκτυα.  Με την καταληκτική ημερομηνία να έχει οριστεί για το ερχόμενο Σάββατο, δεσμευτικές προσφορές αναμένεται ότι θα υποβάλλουν το αμερικανικό fund   CVC Capital Partners,  το αυστραλιανό fund Macquarie και το  First Sender με έδρα το Λουξεμβούργο. Όσο για το αμερικανικό KKR, το οποίο θεωρούνταν σίγουρο …χαρτί, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες, φαίνεται ότι αποχωρεί.  Με τους ισχυρούς διεκδικητές συζητούσαν το προηγούμενο διάστημα και οι υπόλοιποι «παίκτες» που είχαν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για από κοινού διεκδίκηση της θυγατρικής της ΔΕΗ και μένει να φανεί εάν οι διαπραγματεύσεις τελικά έχουν αποδώσεις καρπούς.


Όσο για το τίμημα, η Διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση έχουν θέσει τον πήχη πολύ ψηλά, ακόμη και στο 1,5 δισ. ευρώ με δεδομένο ότι αφενός η λογιστική αξία του ΔΕΔΔΗΕ  υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ, και αφετέρου το ρυθμιζόμενο  ετήσιο  έσοδο  για την περίοδο 2021-2024 ξεκινά  από τα 771 εκατ. ευρώ  το 2021 και φτάνει στα 798 εκατ. το 2024.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ, εάν τελικά αποδειχθούν αντάξια των προσδοκιών, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην εναρκτήρια ομιλία του στη ΔΕΘ στις  11 Σεπτεμβρίου.  Τα κονδύλια από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης αναμένεται ότι θα στηρίξουν το πρασίνισμα της επιχείρησης με επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και την επέκτασή της σε άλλες δραστηριότητες όπως στην αγορά τηλεπικοινωνιών με "όχημα" το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.