Μπροστά σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος που μπορεί να φτάσουν έως και το 50% θα βρεθούν οι καταναλωτές όταν θα λάβουν μέσα στον επόμενο μήνα τους λογαριασμούς για τον Αύγουστο, προειδοποιούν στελέχη εταιρειών του κλάδου. Κύρια αιτία είναι οι υψηλές τιμές χονδρεμπορικής αγοράς, που έσπασαν κάθε ρεκόρ τον τρέχοντα μήνα, αποτέλεσμα τόσο της αυξημένης ζήτησης λόγω καύσωνα όσο και της ανοδικής πορείας των δικαιωμάτων ρύπων και τιμών φυσικού αερίου που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής ενέργειας.

Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, ακόμη και των καθετοποιημένων ομίλων, τονίζουν ότι αγοράζουν στις ακριβές τιμές της χονδρεμπορικής και ενεργοποιούνται οι ρήτρες αναπροσαρμογής, μετακυλίοντας το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς στην βιομηχανία και καταναλωτές.

Η μέση τιμή της MWh φέτος στο πρώτο πεντάμηνο ήταν στα 57,8 ευρώ. Η μέση Τιμή Εκκαθαρίσεως Αγοράς (ΤΕΑ) για τον Ιούνιο υπελογίσθη περίπου στα 79,33 ευρώ/MWh. Τον Μάιο, δε, η μέση ΤΕΑ ήταν στα 63,16 ευρώ/MWh. Με βάση, δε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η τελική μέση τιμή για τον Ιούλιο θα κλείσει γύρω στα 100 ευρώ/MWh και ακόμη υψηλότερα τον Αύγουστο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η ενεργοποίηση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας των σχετικών ρητρών που συνδέονται με το χονδρεμπορικό κόστος επιβαρύνει υπέρμετρα τις επιχειρήσεις. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ενώ είναι θέμα χρόνου η μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές.

Η ΡΑΕ με στόχο να εξορθολογίσει τα τιμολόγια ρεύματος έχει θέσει σε διαβούλευση μέχρι σήμερα 30 Αυγούστου τις προτάσεις της για περισσότερη διαφάνεια και συγκρισιμότητα για τους καταναλωτές. Ωστόσο στο σύνολό της η αγορά προμήθειας ρεύματος αντιτίθεται στις παρεμβάσεις της ΡΑΕ και ετοιμάζουν παρεμβάσεις με επιστολές τους στη ΡΑΕ στο πλαίσιο της διαβουλεύσης.