Η πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής οδηγεί σε θεαματική αύξηση της χρήσης ορυκτών πρώτων υλών αλλά και σπάνιων υλικών για τα οποία η Ευρώπη εξαρτάται από εισαγωγές, κατά κύριο λόγο από την Κίνα. Για το λόγο αυτό η ευρωπαϊκή νομοθεσία προσανατολίζεται σε δράσεις επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης των πρώτων υλών.

Οι τάσεις στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών θα αναλυθούν στο Διεθνές Συνέδριο για τον Ορυκτό Πλούτο με τίτλο «Πρώτες Ύλες και Κυκλική Οικονομία - Τεχνολογικές Εξελίξεις και Μελλοντικές Προκλήσεις» - RawMat2021. Το Συνέδριο διοργανώνεται από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του ΕΜΠ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες "GRawMat" και τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΒ.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Δρ. 'Ανθιμος Ξενίδης, Καθηγητής του ΕΜΠ, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν την χρήση πολύ μεγαλύτερης ποσότητας χαλκού, νικελίου, ψευδαργύρου, κοβαλτίου και σπάνιων γαιών, οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας απαιτούν λίθιο, κοβάλτιο, νικέλιο, σπάνιες γαίες ενώ τα κινητά τηλέφωνα χρειάζονται 50 διαφορετικά μέταλλα.

Η πολιτική της ΕΕ περιλαμβάνει προώθηση της κυκλικής οικονομίας, κατάρτιση λίστας κρίσιμων πρώτων υλών, ανακύκλωση, ανάκτηση πρώτων υλών από απόβλητα και επαναχρησιμοποίηση που οδηγεί σε μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών.

Τονίστηκε ακόμη στη συνέντευξη ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι, λόγω κυρίως των τεχνολογικών εξελίξεων, της αύξησης του πληθυσμού και του επιπέδου ευημερίας του, η ζήτηση για μέταλλα και ορυκτά, θα αυξηθεί αναλογικά προς τις φιλοδοξίες για το κλίμα, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η χρήση πρώτων υλών παγκοσμίως θα διπλασιαστεί ως το 2060 και η χρήση μετάλλων στο ίδιο διάστημα θα αυξηθεί κατά 150%.