Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, που αναπόφευκτα πέρασαν και το κατώφλι της ελληνικής αγοράς, προβληματίζουν παραγωγούς, εισαγωγείς και εμπόρους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, οι φόβοι του προηγούμενου διαστήματος για ραγδαία άνοδο του κόστους παραγωγής και μεταφορών επαληθεύτηκαν, με τις πρώτες ανατιμήσεις να καταγράφονται σε μια μεγάλη γκάμα ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων

Η αυξητική τάση -επισημαίνει- αναμένεται μάλιστα να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς έχουν δρομολογηθεί σημαντικές ανατιμήσεις που ήδη αποτυπώνονται στα ράφια, πλήττοντας τους καταναλωτές. Οι ανατιμήσεις πηγάζουν κυρίως από το κόστος των πρώτων υλών, λόγω της μειωμένης αποδοτικότητας στις μεγάλες παραγωγικές χώρες, την αύξηση της ζήτησης από την Ασία και τη συρρίκνωση των αποθεμάτων παγκοσμίως. Σημαντικός παράγοντας είναι βεβαίως και η ετήσια αύξηση των ναύλων μεταφοράς containers από 350% έως και 485%.

Πρώτοι στη λίστα των ανατιμήσεων είναι οι εισαγόμενοι κωδικοί βιομηχανικών ειδών με 9,3%. Έχουμε μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου (80%), του πετρελαίου (40%), της ηλεκτρικής ενέργειας (30%), των πρώτων υλών, ακόμα και του καφέ (60%), ενώ ακολουθούν τα εγχώρια προϊόντα και κυρίως τα τρόφιμα, όπως αρνί και κατσίκι (13%), οπωροκηπευτικά (8%), νωπά ψάρια (7%), φρούτα (5%), τυριά και λάδι (3%). Το ανησυχητικό είναι πως πολλά ακόμη προϊόντα από το καλάθι της νοικοκυράς ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το ράλι τιμών που καταγράφεται εδώ και 20 εβδομάδες, δεδομένου ότι οι αντοχές των προμηθευτών για απορρόφηση του επιπλέον κόστους που υφίστανται είναι περιορισμένες.

«Οι άνθρωποι της αγοράς είμαστε προ αδιεξόδου, δεδομένου ότι οι αντοχές όλων είναι αναιμικές και τα βασικά είδη με τα τρόφιμα απαιτούν πάνω από το 20% της μηνιαίας καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών. Όσα περισσότερα χρήματα απαιτούνται για τα βασικά αγαθά, τόσο λιγότερα περισσεύουν για τις υπόλοιπες κατηγορίες» αναφέρει ο κ. Κορκίδης και προσθέτει: «Η συγκράτηση, όμως, των τιμών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς εξαρτάται από το μέγεθος και τη διάρκεια της επιβάρυνσης που υφίστανται όλες οι επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ως εκ τούτου ο επιχειρηματικός κόσμος προτείνει πως μια αποκλιμάκωση της έμμεσης φορολογίας θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα. Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε περισσότερα βασικά αγαθά θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκράτηση των τιμών, οδηγώντας παράλληλα σε τόνωση της ζήτησης και κατ’ επέκταση σε ενδυνάμωση των δημόσιων εσόδων. Είναι μια πρόταση που έχει λειτουργήσει στο παρελθόν και μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική και τώρα».

Δύο σενάρια

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών, οι συνεχείς ανατιμήσεις πρώτων υλών και αγαθών ενδέχεται να ακολουθήσουν δύο σενάρια, είτε αυτό της «τέλειας καταιγίδας» με έντονες αυξήσεις, αλλά παροδικά, με διάρκεια μέχρι το τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2022, είτε αυτό του «δεκαετούς κύκλου» ανατιμήσεων και πληθωρισμού, που ήδη τρέχει στην Ευρωζώνη με 3%. «Πρέπει εγκαίρως όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε μπροστά στις γενικευμένες ανατιμήσεις που απειλούν την ελληνική αγορά. Ο κίνδυνος της εισαγόμενης ακρίβειας βλάπτει σοβαρά αγορά και καταναλωτές, ενώ απαιτεί τη συγκρότηση κοινού μετώπου από παραγωγούς, εμπόρους και κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")