Οι τιμές των μετάλλων επανακάμπτουν το 2008 καθώς παρατηρείται αυξημένη ζήτηση από τις 4 (Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Βραζιλία) αναδυόμενες αγορές του πλανήτη. Η τιμή της πλατίνας καταγράφει νέα υψηλά, αφού παραμένουν εκτός παραγωγής αρκετές μονάδες στη Νότια Αφρική, ανάκαμψη σημειώνει η τιμή του αλουμινίου, του χαλκού, του ψευδαργύρου, ενώ μικρή άνοδο καταγράφουν τα συμβόλαια νικελίου, του μολύβδου και του κασσίτερου στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου. Η εικόνα ανόδου των βασικών μετάλλων υποστηρίζεται και από τη συνεχιζόμενη διεθνή πιστωτική κρίση, με συνέπεια τα hedge funds και οι μεγάλοι επενδυτές να επιστρέφουν στα ασφαλή καταφύγια των μετάλλων με επικεφαλής τον χρυσό.


Οι τιμές των μετάλλων επανακάμπτουν το 2008 καθώς παρατηρείται αυξημένη ζήτηση από τις 4 (Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Βραζιλία) αναδυόμενες αγορές του πλανήτη. Η τιμή της πλατίνας καταγράφει νέα υψηλά, αφού παραμένουν εκτός παραγωγής αρκετές μονάδες στη Νότια Αφρική, ανάκαμψη σημειώνει η τιμή του αλουμινίου, του χαλκού, του ψευδαργύρου, ενώ μικρή άνοδο καταγράφουν τα συμβόλαια νικελίου, του μολύβδου και του κασσίτερου στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου. Η εικόνα ανόδου των βασικών μετάλλων υποστηρίζεται και από τη συνεχιζόμενη διεθνή πιστωτική κρίση, με συνέπεια τα hedge funds και οι μεγάλοι επενδυτές να επιστρέφουν στα ασφαλή καταφύγια των μετάλλων με επικεφαλής τον χρυσό. Οι παραπάνω εξελίξεις ωφελούν και τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μετάλλων αν και η πορεία των μετοχών είναι αρνητική από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, καθώς οι ρευστοποιήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων δεν κάνουν διακρίσεις σε κλάδους και κεφαλαιοποιήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να αμυνθούν στις αναταράξεις που προκαλεί η πολύμηνη διεθνής πιστωτική κρίση με αφορμή τα αμερικανικά subprime δάνεια και τα cdo’s.


Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η πορεία των εισηγμένων στον κλάδο των βασικών μετάλλων για το 2007 θα κινηθεί σε ανοδικά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να αναμένεται μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας και του τζίρου σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία.


Οι ελληνικές επιχειρήσεις παρά το αρνητικό κλίμα διεθνώς εκτιμάται ότι και φέτος θα υλοποιήσουν επενδύσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα διευρύνεται η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική. Oι ελληνικές επιχειρήσεις είναι από τους βασικούς διεκδικητές στις ιδιωτικοποιήσεις ορυχείων, μεταλλείων και μεταλλουργικών επιχειρήσεων που προωθούν οι κυβερνήσεις της Σόφιας, του Βουκουρεστίου και των άλλων χωρών των Βαλκανίων. Αξίζει να αναφερθεί, ότι στη Βουλγαρία έχουν δαπανηθεί για επενδύσεις συνολικά 1 δισ. δολάρια από ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ από τις μεταλλουργικές μόνο τα κεφάλαια έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ. δολάρια. Επιχειρηματικές εξελίξεις αναμένουμε από τον Ομιλο Βιοχάλκο, όπου ήδη ανακοινώθηκε νέο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ από τη Σιδενόρ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις βιομηχανικών ορυκτών εξάγουν σήμερα πάνω από το 65% των προϊόντων τους, κατέχοντας ηγετικές θέσεις στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια αγορά, ενώ η μακραίωνη εμπειρία και η προηγμένη τεχνογνωσία των ελληνικών μεταλλευτικών επιχειρήσεων έχει οδηγήσει αρκετές από αυτές στην επέκταση της παραγωγικής τους δραστηριότητας και εκτός Ελλάδας, από Αμερική μέχρι Ασία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ευθύμιο Βιδάλη και διευθύνοντα σύμβουλο της S&B, για ένα σπίτι που κατασκευάζεται σήμερα απαιτούνται περίπου 150 τόνοι βιομηχανικών ορυκτών -ανάλογα με την κατασκευή του- και κάποιοι τόνοι μετάλλων. Επίσης, ένα αυτοκίνητο περιέχει 100-150 κιλά βιομηχανικών ορυκτών και περί τον 1 τόνο μέταλλα. Το 50% των υλικών που χρησιμοποιούνται για να γίνουν τα χρώματα όπως και το χαρτί είναι ορυκτά, ενώ τα κεραμικά και το γυαλί βασίζονται 100% στα ορυκτά.


Σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο των μετάλλων και ειδικότερα του χάλυβα αποτελεί περσινή απόφαση (1/2/2007) του υπουργείου Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται αυστηρά η πώληση, διακίνηση και χρήση στις δομικές κατασκευές, σε όλη την Ελλάδα, των χαλύβων οπλισμού σκυροδέματος, τόσο κατά την εισαγωγή τους όσο και στα εργοτάξια των έργων, που θα γίνονται σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις των νέων προτύπων του ΕΛΟΤ τα οποία εξασφαλίζουν καλύτερη αντισεισμική προστασία των κατασκευών. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνεται ο περιορισμός της αθρόας εισαγωγής τουρκικού χάλυβα στις οικοδομές, ενώ προστατεύονται και οι καταναλωτές.