Αμελητέα η Επίπτωση της Συμφωνίας για τον Λιγνίτη στα Οικονομικά Αποτελέσματα της ΔΕΗ

Αμελητέα η Επίπτωση της Συμφωνίας για τον Λιγνίτη στα Οικονομικά Αποτελέσματα της ΔΕΗ
energia.gr
Δευ, 13 Σεπτεμβρίου 2021 - 17:21

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού εξέφρασε την ικανοποίησή της σχετικά με την οριστική επίλυση της υπόθεσης που εκκρεμούσε τα τελευταία χρόνια, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι επετεύχθη συμφωνία με την Ελληνική Δημοκρατία για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του λιγνίτη. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιχείρηση 

αναφέρεται ότι το κείμενο της Κομισιόν δεν δημιουργεί εκπλήξεις για το βασικό περιεχόμενο της συμφωνίας, αν και δεν παραλείπεται να τονιστεί ότι αναμένεται η αποσαφήνιση των λεπτομερειών της για την υλοποίησή της μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης. 

«Επισημαίνεται η θετική διάσταση της συμφωνίας που αφορά πρώτον, τη σύνδεση των τιμών διάθεσης των προθεσμιακών προϊόντων με τις τιμές που θα διαμορφώνονται από την Αγορά και δεύτερον, τον περιορισμένο χρόνο διάθεσής τους. Με αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΗ εκτιμά ότι η συμφωνία δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματά της, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Θυμίζουμε ότι αναμένεται η κατάθεση στην Βουλή νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στο μηχανισμό πρόσβασης ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της χώρας μας στην καταδικαστική απόφαση που είχε εκδόσει το 2007, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αμέσως μετά τη θέσπιση του μηχανισμού, θα παραδοθούν στους ιδιώτες οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.