Αρκετά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σε σχέση με τον υπολογισμό των τιμολογίων του ρεύματος, καθώς λίγα 24ωρα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η ΔΕΗ θα καλύψει το σύνολο της επιβάρυνσης μέχρι τις 600KW, τι θα πράξουν οι εναλλακτικοί πάροχοι και φυσικά εάν αυτές οι εκπτώσεις τελικά θα απορροφήσουν το σύνολο των αυξήσεων, μετά το ξέφρενο ράλι των τιμών της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένα μέσο νοικοκυριό για τις πρώτες 300KW θα εξοικονομεί 9 ευρώ, ενώ μέχρι 600KW η όποια επιβάρυνση θα καλύπτεται πλήρως από τη ΔΕΗ. Ωστόσο, είχαν προηγηθεί διαρροές από το ΥΠΕΝ που υποστήριζαν πως η ΔΕΗ θα καλύψει τις επιβαρύνσεις με το εκπτωτικό πακέτο του 30% έως τις 600KW. Αυτή η σύγχυση επομένως που επικρατεί σε σχέση με το κατά πόσο τελικά θα επιβαρυνθεί ένα νοικοκυριό καλά κρατεί και απομένουν οι νέες διευκρινίσεις που θα δοθούν σήμερα στους δημοσιογράφους.

Τη σύγχυση αυτή άλλωστε επέκτεινε και η δήλωση του πρωθυπουργού περί επιβάρυνσης στο τέλος μόνο κατά 2 ευρώ.  Για παράδειγμα εάν ένα νοικοκυριό με 300KW πλήρωνε μέχρι τώρα 31,29ευρώ(δεν υπολογίζονται ρυθμιζόμενες χρεώσεις κ.λ.π.) μετά τις αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν και το 40% θα έφτανε να πληρώνει 43,80. Επομένως, από την αύξηση 12,51 ευρώ τα 9 ευρώ για τις πρώτες 300KW θα επιδοτούνταν από το κράτος. Μένει βέβαια να διασαφηνιστεί τι θα γίνει για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η κατανάλωση ενός νοικοκυριού διαφέρει, καθώς πολλά νοικοκυριά μπορεί να χρησιμοποιούν για την κάλυψη των αναγκών τους και το φυσικό αέριο, ενώ πολύ διαφορετικές είναι οι καταναλώσεις για παράδειγμα τους χειμερινούς μήνες.

Φυσικά το ερώτημα σε σχέση με το κατά πόσο θα απορροφήσουν οι εκπτώσεις τις αυξήσεις στο ρεύμα παραμένει αναπάντητο και δεν είναι τυχαία η δήλωση του κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα χθες στο τ/σ ΣΚΑΙ πως υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει αυτή η πορεία. Όπως άλλωστε έχουμε αναφέρει στο Energia.gr το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό, όμως ήδη λαμβάνονται σε επίπεδο κρατών σημαντικά μέτρα στήριξης, όπως στην Ισπανία, όπου ανακοινώθηκε η μείωση στο ΦΠΑ από το 21% στο 10%. Αντίστοιχα μέτρα αποφασίστηκαν και από την κυβέρνηση Ντράγκι στη γειτονική Ιταλία. Το ερώτημα βέβαια είναι εδώ στη χώρα μας πώς ενισχύεται η προστασία των καταναλωτών από φαινόμενα αισχροκέρδειας. Μιλώντας χθες στο ρ/σ Στο Κόκκινο ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για πρόχειρες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για μέτρα που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνίσει επαρκώς και που σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ελάφρυνση λογαριασμών για ένα τρίμηνο. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν γίνεται καμία παρέμβαση στην αγορά και το ρυθμιστικό πλαίσιο ενέργειας, με συνεπεία οι τιμές να παραμείνουν υψηλές.

Άλλο σημαντικό ζήτημα η στάση που θα κρατήσουν οι εναλλακτικοί πάροχοι. Απάντηση στο ερώτημα ενδεχομένως θα δοθεί μετά τη σημερινή συνάντηση που θα έχει η ΡΑΕ, το ΥΠΕΝ και οι εναλλακτικοί πάροχοι. Πάντως ακόμα και τώρα ο υπολογισμός του ρεύματος για τους καταναλωτές παραμένει σταυρόλεξο.