Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,9% τον Αύγουστο συνιστά τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας 10ετίας για τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς αντίστοιχη επίδοση είχε καταγραφεί τον Απρίλιο του 2012, όταν τότε όμως η πορεία των τιμών ήταν έντονα καθοδική λόγω της ύφεσης που είχε ήδη χτυπήσει σκληρά τη χώρα

Η συγκεκριμένη μεταβολή είναι μικρότερη από τον πληθωρισμό που εμφανίστηκε για τον συγκεκριμένο μήνα στην Ευρωζώνη (3% σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα).

Ο πληθωρισμός του Αυγούστου προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από τις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα, οι οποίες και επηρέασαν τόσο τον επιμέρους δείκτη της στέγασης (λόγω αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης) όσο και τον επιμέρους δείκτη των μεταφορών (λόγω αύξησης στα καύσιμα: βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης). Τα στοιχεία του Αυγούστου -καλύτερα απ’ ό,τι αναμένονταν, αλλά πάντοτε με την επιφύλαξη για το τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο, καθώς οι αλλαγές τιμοκαταλόγων έχουν ξεκινήσει από τις αρχές αυτού του μήνα- ουσιαστικά «δείχνουν» και τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τον πρωθυπουργό για την προστασία του εισοδήματος ειδικά των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Δεδομένου ότι φυσικό αέριο, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης είναι στον κατάλογο των προϊόντων με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις, εκεί αναμένεται να «στοχεύσει» και το πακέτο μέτρων στήριξης, με τα σενάρια για διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης και του κοινωνικού τιμολογίου να κερδίζουν έδαφος.

«Πρωταθλητής» το φυσικό αέριο

Σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος δεν καταγράφηκαν τον Αύγουστο, με την ΕΛΣΤΑΤ να κάνει λόγο για ανατιμήσεις της τάξεως του 0,8% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, κατακόρυφη είναι η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο ξεχωρίζει στον κατάλογο με τα προϊόντα στα οποία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις: Πρώτο το φυσικό αέριο με το ποσοστό αύξησης να φτάνει στο 91%. Δεύτερο το πετρέλαιο θέρμανσης με ανατίμηση 28,9%. Τρίτο προϊόν στη λίστα τα νωπά λαχανικά με αύξηση 21,5%, ενώ ακολουθούν τα βρώσιμα έλαια με 17,6% και τα καύσιμα και τα λιπαντικά στο +17,4%. Αντίθετα, μειώσεις καταγράφηκαν στα κρασιά (-4,7%), στα δημητριακά (-4,1%), στα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης (-2,6%), στις τηλεφωνικές υπηρεσίες (-2,5%) και στα διαρκή αγαθά αναψυχής, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 2,4%. Καλύτερη εικόνα για την επικέντρωση των ανατιμήσεων σε μεταφορές και στέγαση προκύπτει και από τις μεταβολές των επιμέρους δεικτών.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")