Ανοιχτή, στο ενδεχόμενο να προβεί σε περαιτέρω αύξηση των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εφόσον οι τιμές του ρεύματος συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα, θα είναι η κυβέρνηση αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που είχε θέμα την εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης για τις 

ανατιμήσεις στην αγορά λιανικής του ρεύματος. 

Όπως είπε ο Υπουργός, το νεοσύστατο ταμείο της ενεργειακής μετάβασης, που θα χρηματοδοτήσει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, ήρθε για να μείνει και θα έχει ως βασική λειτουργία την αποσβεστική δράση σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα με τις υψηλές τιμές του ρεύματος. Με την επιδότηση που δίνουμε καλύπτουμε ένα μεγάλο κομμάτι της αύξησης, από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Σκρέκας, με το μέτρο της επιδότησης και σε συνδυασμό με την έκπτωση της ΔΕΗ καλύπτεται το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών, έτσι ώστε να υποστεί μικρές ή και ελάχιστες επιβαρύνσεις από την κούρσα των τιμών στην ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα το 80% των καταναλωτών έχει κατανάλωση κάτω από 600 κιλοβατώρες και θα καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό έναντι των αυξήσεων, ενώ το 72% των καταναλωτών διαθέτει κατανάλωση χαμηλότερη από 300 κιλοβατώρες και θα κληθεί να καταβάλει αύξηση της τάξης των λιγότερο από 2 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Ο υπουργός παρουσίασε ορισμένα παραδείγματα που αφορούν στην ΔΕΗ: Νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, στο οποίο η χρέωση προμήθειας είναι 35,18 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανέλθει σε 20,54 ευρώ, δηλαδή, ποσό που θα απορροφηθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 9,95 ευρώ και την επιδότηση της πολιτείας 9 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 1,59 ευρώ.

Επίσης, για κατανάλωση 400 κιλοβατώρων το μήνα, η χρέωση προμήθειας ανέρχεται σε 46,76 ευρώ. Εδώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής φθάνει σε 27,38 ευρώ και θα μειωθεί από την παρεχόμενη έκπτωση ενέργειας, ύψους 13,27 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας, ύψους 9 ευρώ, αλλά και από την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 3 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η αύξηση που θα καταβληθεί πληρωθεί είναι μόλις 2,11 ευρώ.

Για κατανάλωση ύψους 600 κιλοβατώρων τον μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 73,63 ευρώ. Εδώ η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 41,07 ευρώ και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 21,48 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας ύψους 9 ευρώ και την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 9 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 1,59 ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά την ισχύ της επιδότησης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ισχύει από την κατανάλωση του Σεπτεμβρίου και θα εφαρμοστεί έως και τον Δεκέμβριο. Τόνισε δε, πως η επιδότηση αφορά σε όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως παρόχου, αλλά και σε εκείνους με ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί από τις επιπλέον εκπτώσεις που θα χορηγεί για να συγκρατήσει τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και πως έχει "κάνει τους υπολογισμούς της" και πως τα ποσά είναι απολύτως διαχειρίσιμα. Διευκρίνισε δε, ότι εφόσον το άλμα τιμών συνεχιστεί και μετά τον Δεκέμβριο και δεν υπάρξει αναστροφή της εικόνας, τότε και υπό την αίρεση ότι θα κριθεί πως απατείται, θα παραταθεί η επιδότηση, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ΔΕΘ, την περασμένη Κυριακή.