Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ε.Ε. αρχίζουν να διατυπώνουν ανοιχτά, πλέον, την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη πολιτική στην ενέργεια και το κλίμα και κατηγορούν τις Βρυξέλλες για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού καθιστούν αναγκαία 

την προώθηση των πράσινων διμερών συμβολαίων (PPAs) που αποσκοπούν στο να απαλύνουν τις βιομηχανικές επιχειρήσεις από το επαχθές βάρος των ακριβών τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή τα μέτρα που ανακοίνωσε αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση, αφορούν αποκλειστικά στη Χαμηλή Τάση.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έχει δεσμευθεί να προωθήσει άμεσα στην Κομισιόν το σχέδιο για τα πράσινα διμερή συμβόλαια, έως το τέλος της εβδομάδας, έτσι ώστε να δοθεί το συντομότερο δυνατό στην κυβέρνηση η προέγκριση.

Η βούληση του ΥΠΕΝ φάνηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις της η Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρας Σδούκου,  για ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές και θα τους παρέχει μερική υποστήριξη, μέσω ειδικού καθεστώτος επιδότησης.

Πφρέπει όμως να τονιστεί ότι εκτός του ότι αυτή η εξέλιξη δεν αναμένεται να έχει ευοδωθεί πριν από την έλευση του νέου έτους, εκτός από τη μείωση του κόστους, το μέτρο κατατείνει και στο πέρασμα των βιομηχανικών επιχειρήσεων στην καθαρή ενέργεια. Ήτοι, μέσα από αυτό το εργαλείο, να μπορούν να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών αναγκών τους με ηλεκτρική ενέργεια που θα έχει παραχθεί από καθαρές πηγές και μέσω των συμβάσεων αγοραπωλησίας ρεύματος με τους παραγωγούς ΑΠΕ. Για τις συγκεκριμένες  συμβάσεις (PPAs), είναι πιθανό, να υπάρξει κρατική επιδότηση για τμήμα τις τιμής της μεγαβατώρας που θα ορίζεται στο συμβόλαιο.

Απώτερος σκοπός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι, από το επόμενο έτος τα πράσινα διμερή συμβόλαια να καλύπτουν το 20% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Σημειώνουμε πως όπως προβλέπει το σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα συναλλαγών για PPAs, καθώς και ένα δημόσιο ταμείο που θα παρέχει κρατικές εγγυήσεις στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες θα τροφοδοτούνται με ενέργεια που θα παράγεται από ΑΠΕ, μέσω διμερών συμβολαίων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι θα στηριχθούν και οι ΑΠΕ, μετά το 2024 όταν και αναμένεται να διακοπούν οι διαγωνισμοί και οι εγγυημένες ταρίφες, παράλληλα με το γεγονός ότι η βιομηχανία θα λειτουργεί σε συνθήκες χαμηλού ενεργειακού κόστους.