Συνεχίζονται οι Αναταράξεις στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη – Στο Μάτι του Κυκλώνα η Ισπανία

Συνεχίζονται οι Αναταράξεις στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη – Στο Μάτι του Κυκλώνα η Ισπανία
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 16 Σεπτεμβρίου 2021 - 08:33

Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου έχει συμβάλει στο να σημειωθούν ρεκόρ στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, οδηγώντας σε εκκλήσεις για περισσότερη υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τον μετριασμό των μελλοντικών αυξήσεων των τιμών. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την πράσινη 

συμφωνία και τη δράση για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς σχολιάζοντας την άνοδο των τιμών ανέφερε πως αν είχαμε την «πράσινη συμφωνία» πριν από πέντε χρόνια, δεν θα βρισκόμασταν σε αυτήν την κατάσταση, θα είχαμε λιγότερη εξάρτηση από τα ορυκτά υλικά. Η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία και την χονδρική αγορά ρεύματος της Πορτογαλίας έσπασε νέα ρεκόρ  τέσσερις συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα(30/8-3/9), φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 140,23 ευρώ/MWh και 166,11 ευρώ/MWh την Πέμπτη 2/9.

 

Πηγή: EnergyLive 15/9

Η Ισπανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διοχετεύσει περίπου 2,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να σταθεροποιηθούν. Περίπου 900 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για τη μείωση των λογαριασμών, τα οποία θα συγκεντρωθούν από τη δημοπρασία δικαιωμάτων CO2. Για να αμβλύνει τις αντιδράσεις από πλευράς εταιριών το υπουργείο Ενέργειας της χώρας ανέφερε πως θα αποζημιωθούν με υψηλότερα τιμολόγια αργότερα. Ωστόσο, η ένωση πυρηνικής ενέργειας της χώρας δήλωσε ότι τα μέτρα θα καταστήσουν τα πυρηνικά εργοστάσια μη βιώσιμα. Στο πλαίσιο αυτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν για περισσότερα μέτρα στήριξης των καταναλωτών.

Αναλυτές εκτιμούν πως το φαινόμενο με τις αυξημένες τιμές του ρεύματος θα συνεχιστεί. Δύο λόγοι που εξηγούν το φαινόμενο είναι: η ασαφής ικανότητα παραγωγής ρωσικού φυσικού αερίου, τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου και άνθρακα παραμένουν κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα αυξήθηκε για να αντισταθμίσει τη μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας δεν είναι σε θέση να μεταβούν από το φυσικό αέριο στον άνθρακα εξαιτίας των υψηλών τιμών για τα δικαιώματα των ρύπων.

Στην Ιταλία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν σύντομα περισσότερα για την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς αναμένονται νέες αυξήσεις από τον Οκτώβριο. «Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 20%, το επόμενο τρίμηνο θα αυξηθούν κατά 40%», δήλωσε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Σινγκολάνι. Το τελευταίο τρίμηνο οι τιμές των τιμολογίων αυξήθηκαν κατά περίπου 20% για τους βιομηχανικούς πελάτες και κατά 10% των νοικοκυριών.  Οι αυξήσεις των τιμών αρχικά ήταν ακόμη υψηλότερες, αλλά η κυβέρνηση παρενέβη για να διατηρήσει την αύξηση των λογαριασμών κάτω από το 10 % και μπορεί να εξετάσει τη λήψη παρόμοιων μέτρων τις επόμενες εβδομάδες για να μετριάσει τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών που αναμένεται τον Οκτώβριο, σύμφωνα με αναλυτές.