Aισιόδοξος για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  του Market Reform Plan έως τα τέλη Νοεμβρίου εμφανίστηκε νο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθ. Δαγούμας, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΘ. Όπως ανέφερε, αυτό προέκυψε ύστερα από επικοινωνία που είχε με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν (DG Ener) για το ζήτημα

Το Σχέδιο που κοινοποιήθηκε στις Βρυξέλλες προς διαβούλευση, πριν από μερικούς μήνες, επεριλαμβάνει κομβικές προτεραιότητες για την ελληνική ενεργειακή αγορά, όπως η εισαγωγή του μέτρου της Στρατηγικής Εφεδρείας και ο Μηχανισμός του CRM.

H έγκριση του Market Reform Plan θεωρείται κομβικής σημασίας επειδή θα επιτρέψει τη λειτουργία του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας και θα προλειάνει το έδαφος για το CRM που αναφέρεται στις μονάδες φυσικού αερίου. Μέσω αυτού του Μηχανισμού η ΔΕΗ θα θέσει στη διάθεση του ΑΔΜΗΕ τις λιγνιτικές μονάδες της, έως το 2023 για λόγους ασφάλειας της τροφοδοσίας με ρεύμα, έναντι καθορισμένης αποζημίωσης. Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ θα απαλλαγεί από την οικονομική επιβάρυνση των λιγνιτικών μονάδων της και το κόστος, για εκείνες που δεν διακόψουν τη λειτουργία τους και παραμείνουν σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας, θα αναλάβει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής.

Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ θα ισχυροποιήσει τη θέση της στην αγορά, υλοποιώντας, ταυτόχρονα, το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης, όμως το κόστος που συνεπάγεται από την μεταβίβαση μονάδων της στον ΑΔΜΗΕ, θα επιβαρύνει την κατανάλωση.

Θυμίζουμε ότι στο Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας θα έχει συμμετέχει τόσο το demand response, όσο και κάθε άλλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Όσον αφορά στο μηχανισμό του CRM, βασίζονται οι επενδύσεις αναβάθμισης του φυσικού αερίου, που αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για την επίτευξη συνθηκών ενεργειακής επάρκειας στην εγχώρια αγορά.

Τέλος, στη σημερινή Ομομέλεια της ΡΑΕ αναμένεται να εγκριθούν οι εισηγήσεις για τις μειώσεις στις χρεώσεις δικτύου, ύψους 20% στην Υψηλή και Μέση Τάση, με παράλληλες αυξήσεις στην Χαμηλή Τάση.