Νέα Μέτρα για την Ανάσχεση των Ανατιμήσεων στο Ρεύμα- Εκτός ΕΦΚ το Φ. Αέριο για Ηλεκτροπαραγωγή

Νέα Μέτρα για την Ανάσχεση των Ανατιμήσεων στο Ρεύμα- Εκτός ΕΦΚ το Φ. Αέριο για Ηλεκτροπαραγωγή
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 17 Σεπτεμβρίου 2021 - 16:18

Η κρίση των συνεχών ανατιμήσεων στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναλάβει σειρά δράσεων για την ανάσχεση του φαινομένου, καθώς προτεραιότητα είναι η προστασία των πελατών της Χαμηλής και Μέσης Τάσης, καθώς και των ενεργοβόρων βιομηχανικών επιχειρήσεων. Υπ’ αυτό το πρίσμα, μετά την ανακοίνωση των μέτρων επιδότησης της κατανάλωσης ρεύματος για τους πελάτες όλων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σύμπραξη με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συμφώνησαν στην πλήρη απαλλαγή, αναδρομικά από 1ης Σεπτεμβρίου, από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή.

Η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης υπογράφεται από τον Υπουργό ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή. Όπως προβλέπεται σχετικά, απαλλάσσονται από τον Ε.Φ.Κ. τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κάνουν χρήση φ. αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είτε την εγχέουν στο Σύστημα Μεταφοράς, είτε στο Δίκτυο Διανομής, είτε, τέλος, παράγουν για ιδία χρήση (αυτοπαραγωγοί).

Όπως ορίζει η ίδια απόφαση, μεταξύ των δικαιούχων της απαλλαγής περιλαμβάνονται και οι μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (Σ.Η.Θ. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.), αναφορικά για το τμήμα του καυσίμου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή.

Αντιθέτως, η απαλλαγή δεν περιλαμβάνει τους τελικούς καταναλωτές, οι οποίοι πρόκειται να δεχτούν το σύνολο του βάρους των αυξήσεων στο φ. αέριο μέσα στο προσεχές εξάμηνο και τούτο, επειδή η κυβέρνηση επέλεξε τη χορήγηση επιδόματος από τη μείωση της φορολογίας που θα ψαλίδιζε τα έσοδα του δημοσίου. Σημειωτέον ότι οι λεγόμενοι ειδικοί φόροι στην κατανάλωση ενέργειας αποτελούν καίρια πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού αποδίδουν ποσό της τάξης των σχεδόν 4 δισ. ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση δείχνει τη βούλησή της να ανακόψει τις ανατιμητικές τάσεις στο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης της τιμής του τους τελευταίους μήνες.

Θυμίζουμε, ότι το μερίδιο του καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα κυμαίνεται μεταξύ 40-50%, με την κορύφωσή του να αγγίζει ακόμη και το 55%, αναλόγως των συνθηκών. Οι αναλυτές της αγοράς συμφωνούν στη διαπίστωση ότι η ζήτηση αερίου δεν πρόκειται να ανακοπεί σύντομα, καθώς το καύσιμο θεωρείται κρίσιμης σημασίας, αφενός, στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση και αφετέρου για τη διασφάλιση της επάρκειας του εγχώριου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.