Το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου (φέτος 18.9.2021) είναι καθορισμένο ως Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού Ακτών στοχεύοντας αφενός στην ενθάρρυνση των πολιτών και της κοινωνίας εν γένει, να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων από την ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών και αφετέρου στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους.

Η πρωτοβουλία project PARALIES, η οποία ξεκίνησε επίσημα τις δράσεις της στις 2 Ιουνίου 2021, στοχεύει στην μείωση των επιπτώσεων της ανθρώπινης παρουσίας στο θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα των παραλιών μέσω της ενεργοποίησης της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Στο πλαίσιο αυτό εταιρείες, οι οποίες έχουν αυξημένες περιβαλλοντικές ευαισθησίες και θέλουν να έχουν ενεργή κοινωνική συνεισφορά μέσω της ουσιαστικής συμμετοχής τους σε δράσεις προστασίας αλλά και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, υιοθέτησαν συγκεκριμένες παραλίες καθ’ όλη την διάρκεια της θερινής περιόδου αλλά και του Σεπτεμβρίου 2021.

Οι παραλίες στις οποίες εφαρμόστηκε η πρωτοβουλία project PARALIES είναι οι Μαρίκες, το Κόκκινο και Μπλε Λιμανάκι του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ο Φίλιππας του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος και το σύνολο της παραλίας που βρίσκεται εντός του Προστατευόμενου Πάρκου Σχινιά του Δήμου Μαραθώνα. Ανάδοχοι υιοθεσίας των παραλιών αυτών ήταν οι εταιρείες Elbisco, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΔΕΗ, AVIN, Vassia Kostara Limited Collections, Circular Independence και Terra Nova. Στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας project PARALIES, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία The Blue Oxygen, ιδιαίτερης σημασίας ήταν η ουσιαστική υποστήριξη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενου Πάρκου Σχινιά, του Δήμου Μαραθώνα και του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος.

Οι δράσεις που έλαβαν χώρα στις παραλίες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας project PARALIES περιλάμβαναν τον καθημερινό καθαρισμό των παραλιών από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, την χωριστή συλλογή (πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί, σύμμεικτα απόβλητα) των απορριμμάτων που παράγονται στις παραλίες από τους λουόμενους, την καταγραφή του είδους και των ποσοτήτων των συλλεγόμενων αποβλήτων, την προώθηση προς ανακύκλωση των συλλεγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών, την προσφορά στους λουόμενους ειδικών σταχτοδοχείων παραλίας και την ενημέρωση των λουόμενων για την σημασία της προστασίας του παράκτιου και θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Στο διάστημα από 2 Ιουνίου έως και 15 Σεπτεμβρίου 2021, συλλέχθησαν συνολικά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που είχαν τοποθετηθεί στις παραλίες 1.680 Kg πλαστικό, 544 Kg χαρτί, 442 Kg αλουμίνιο και 992 Kg γυαλί, τα οποία οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση. Επιπλέον, συλλέχθησαν 2.931 Kg σύμμεικτα απόβλητα, τα οποία οδηγήθηκαν για διαχείριση μαζί με τα αντίστοιχα δημοτικά απόβλητα.

Παράλληλα, ο καθημερινός χειρωνακτικός καθαρισμός των παραλιών οδήγησε στην συλλογή και απομάκρυνση από αυτές συνολικά 635 Kg αποβλήτων, τα οποία αντιστοιχούν σε 117.695 τεμάχια εκ των οποίων πρωταγωνιστική θέση κατέχουν τα αποτσίγαρα (43.663 τεμάχια), τα πλαστικά κομματάκια μικρότερα των 2,5 cm (48.432 τεμάχια) και τα πλαστικά καλαμάκια (14.734 τεμάχια). Τα ευρήματα αυτά που προέκυψαν από την αναλυτική καταγραφή των συλλεγόμενων αποβλήτων κατά τον καθαρισμό των παραλιών, κατέδειξαν ότι η παρουσία των συγκεκριμένων 3 ειδών αποβλήτων στις παραλίες είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην επί πολλών ετών συσσώρευση αυτών των αποβλήτων στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. Αυτό καθιστά το έργο αποκατάστασης των παραλιών επίπονο καθώς και χρονικά μακροσκελές προκειμένου να εξασφαλιστεί η σε ικανοποιητικό βαθμό απομάκρυνση αυτών των αποβλήτων από τις παραλίες.

Στόχος μας είναι η πρωτοβουλία project PARALIES να συνεχιστεί και του χρόνου, κατά την θερινή περίοδο 2022, αυξάνοντας τον αριθμό των παραλιών και ενεργοποιώντας ακόμα περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες ώστε να συμμετάσχουν ως ανάδοχοι υιοθεσίας των παραλιών αυτών. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο της πρωτοβουλίας project PARALIES, www.projectparalies.gr , ή επικοινωνήστε στο [email protected]