Ενεργοποιήθηκε χθες -προτού η σχετική ρύθμιση κατατεθεί και ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή- η συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση της μονοπωλιακής θέσης στον λιγνίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε στην προθεσμιακή αγορά του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΕΧ) η πρώτη αγοραπωλησία ενεργειακού προϊόντος,

 

βασισμένου στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ. Το συμβόλαιο αφορούσε σε ενέργεια βάσης (baseload) για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στα 153,5 ευρώ/MWh, με μικρή έκπτωση δηλαδή σε σχέση με τη χθεσινή τιμή στην Προημερήσια Αγορά της Ελλάδας, που διαμορφώθηκε στα 157,04 ευρώ/MWh.

Η ΔΕΗ φαίνεται να επέλεξε για την πρώτη συναλλαγή -στο πλαίσιο του μηχανισμού για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της- το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΕΧ) έναντι της προθεσμιακής αγοράς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), λόγω του μεγαλύτερου βάθους και ρευστότητας του ΕΕΧ. Κινήθηκε δε έχοντας ως βάση την εγκριτική απόφαση της Κομισιόν της 10ης Σεπτεμβρίου 2021 που καθιστά νομικά δεσμευτικό τον μηχανισμό, λόγω των πιεστικών χρονικών περιθωρίων που «περιγράφει» η συμφωνία Αθήνας-Βρυξελλών, βάσει της οποίας τα πρώτα συμβόλαια θα πρέπει να έχουν συναφθεί έως το τέλος του μήνα (ορόσημο που επετεύχθη) και τα πρώτα «πακέτα» λιγνιτικής παραγωγής να έχουν παραδοθεί έως το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι ο μηχανισμός θα απενεργοποιηθεί όταν οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες παύσουν να λειτουργούν εμπορικά (κάτι που αναμένεται επί του παρόντος έως το 2023) ή -το αργότερο- έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η συμφωνία -που εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες- προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα πωλεί ανά τρίμηνο προθεσμιακά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας στο ΕΕΧ ή το HEnEx και θα αποκτήσει καθαρή θέση πωλητή. Δηλαδή, οι πωλήσεις των προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας που πραγματοποιεί θα πρέπει να υπερβαίνουν τις αγορές της κατά συγκεκριμένο όγκο. Οι ποσότητες που θα πωλούνται υπολογίζονται ως μερίδιο της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Ως εκ τούτου, η υποχρέωση της ΔΕΗ μειώνεται αναλογικά προς τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της. Όπως έχει γράψει η «Ν», η συμφωνία για το λεγόμενο «lignite remedy» ανοίγει τον δρόμο της επίλυσης άλλων ανοιχτών ενεργειακών «μετώπων» που έχει η Αθήνα με τις Βρυξέλλες. Κατά πληροφορίες σειρά φαίνεται να παίρνουν η έγκριση της πρότασης του ΥΠΕΝ για το σχήμα στήριξης των υβριδικών μονάδων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και του νέου σχήματος για τις διαγωνιστικές διαδικασίες ΑΠΕ για την περίοδο 2021-2025.

(Από τη Ναυτεμπορική)