Τον σχεδιασμό της Italgas για το νέο της απόκτημα, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, και το πώς αυτή θα συνεισφέρει όχι μόνο στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά και στην κερδοφορία του ιταλικού ομίλου, ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Paolo Gallo στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης

 

που πραγματοποίησε με αναλυτές το απόγευμα της Πέμπτης.

«Είμαι υπερήφανος για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Υποδομών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Gallo, αποκαλύπτοντας πως είχε μπει στο «ραντάρ» της Italgas ήδη από την άνοιξη του 2018, με δεδομένο ότι ταιριάζει τέλεια με το μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα της Italgas να βγει εκτός ιταλικών συνόρων και να αναδειχθεί ως leader μεταξύ των Διαχειριστών Δικτύων Διανομής στην Ευρώπη.

Επενδύσεις 1,1 δισ.

Όπως τόνισε, η Italgas σχεδιάζει επενδύσεις της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ έως το 2030 για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις περιοχές που καλύπτονται από τις τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ), που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση της εμβέλειας του δικτύου από τα 6.875 χιλιόμετρα που είναι σήμερα, στα 10.800 χιλιόμετρα το 2026 και τα 11.500 χιλιόμετρα το 2030. Η ιταλική εταιρεία εκτιμά ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο θα παρουσιάσει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,9% έως το 2030, με καταλύτες την αυξημένη διείσδυση των δικτύων διανομής, το γεγονός ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει φθηνότερο από τα εναλλακτικά καύσιμα (υδρογόνο, βιομεθάνιο κ.λπ.) έως το τέλος της δεκαετίας και τη χορήγηση κινήτρων από το κράτος.

H Italgas εκτιμά ότι η εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών θα έχει θετική επίδραση στην κερδοφορία της κατά 5%-10% τη διετία 2022-2023 και άνω του 10% το 2026, ενώ θα δώσει επίσης ώθηση στη μερισματική απόδοση του ιταλικού ομίλου. Ο κ. Gallo εκτίμησε ότι η ρυθμιζόμενη απόδοση (το λεγόμενο WACC) της ΔΕΠΑ Υποδομών -που καθορίζεται από τη ΡΑΕ ανά τετραετία- θα παραμείνει σταθερό, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου αφού εγκαταλείπει τον λιγνίτη και τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και μεταβαίνει προς ένα ενεργειακό σύστημα βασισμένο στις ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ έχει ρυθμιζόμενο από τη ΡΑΕ έσοδο και απόδοση που κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς το WACC για τις τρεις θυγατρικές ορίστηκε από τον Ρυθμιστή σε 8,18% για το 2019, 7,45% για το 2020, 7,03% για το 2021 και 7,03% για το 2022.

«Το φυσικό αέριο είναι η μοναδική εναλλακτική λύση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Gallo. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συναλλαγή αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετες ευκαιρίες για την ανάπτυξη οπτικών ινών, αλλά και υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας (small scale LNG), στις περιοχές όπου είναι ασύμφορη η κατασκευή αγωγών.

Τεχνογνωσία

Την ίδια στιγμή, η Italgas δεν έκρυψε την επιθυμία της να μεταφέρει στην Ελλάδα την τεχνογνωσία που ήδη αναπτύσσει στην Ιταλία αναφορικά με την αναβάθμιση του δικτύου διανομής, ώστε να είναι έτοιμο να υποδεχθεί «πράσινα» αέρια, αλλά και την ψηφιοποίησή του. «Σήμερα έχουμε φυσικό αέριο, αύριο θα έχουμε βιομεθάνιο και υδρογόνο» κατέληξε.

(Aπό τη Ναυτεμπορική)