Πακέτο διάσωσης ζητούν από την κυβέρνηση οι μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Βρετανίας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υψηλότερες τιμές χονδρικής φυσικού αερίου, όπως ανέφεραν πηγές. Οι τιμές χονδρικής έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι οικονομίες επαναλειτουργούν μετά τα περιοριστικά μέτρα του κορονοϊού και αυξάνεται η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ασία με αποτέλεσμα να περιοριστεί η προσφορά στην Ευρώπη

Οι καταναλωτές προστατεύονται από απότομες διακυμάνσεις της τιμής, καθώς τίθεται πλαφόν στην τιμή της ενέργειας. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, οι ενεργειακές επιχειρήσεις αδυνατούν να αυξήσουν τις τιμές, ώστε να μετακυλίσουν ουσιαστικά ένα μέρος των εξόδων τους στους πελάτες, και συνεπώς ορισμένες κηρύσσουν πτώχευση. Ενδεικτικά, η έκτη μεγαλύτερη εταιρεία προμήθειας ενέργειας της Βρετανίας, η Bulb, αναζητά διάσωση, ενώ τέσσερις μικρότερες εταιρείες αναμένεται πως θα πτωχεύσουν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. Ήδη, πέντε μικρότερες εταιρείες έχουν κατεβάσει ρολά από τις αρχές Αυγούστου καθώς οι αυξανόμενες τιμές χονδρικής έχουν αφήσει τις επιχειρήσεις με ανεπαρκείς στρατηγικές αντιστάθμισης ή αδύναμους ισολογισμούς, χωρίς να μπορούν να καλύψουν το κόστος της ενέργειας που είχαν δεσμευθεί να προμηθεύσουν. Ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, Κβάσι Κβάρτενγκ, έχει προβεί σε συζητήσεις με την αγορά, αλλά είναι επιφυλακτικός για τη διάσωση μικρότερων επιχειρήσεων μέσω κρατικών δανείων.

Τέλος, η Νορβηγία θα επιτρέψει στην κρατικά ελεγχόμενη Equinor και τους εταίρους της να αυξήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου από δύο offshore κοιτάσματα τους επόμενους 12 μήνες.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")