«Το 1980 σε ένα ταξίδι στο Λονδίνο γοητεύτηκα από ένα... κουτί στα ράφια ενός καταστήματος. Το αγόρασα αμέσως. Ήταν ο πρώτος μου υπολογιστής. Το 1984 αγόρασα το πρώτο μου μόντεμ. Για Ίντερνετ, ούτε λόγος εκείνη την εποχή. Ωστόσο, ήταν το έναυσμα για να δημιουργήσω χρόνια αργότερα- το 1988- την Αcrobase, μια από τις πρώτες «πολύγραμμες βάσεις».

«Το 1980 σε ένα ταξίδι στο Λονδίνο γοητεύτηκα από ένα... κουτί στα ράφια ενός καταστήματος. Το αγόρασα αμέσως. Ήταν ο πρώτος μου υπολογιστής. Το 1984 αγόρασα το πρώτο μου μόντεμ. Για Ίντερνετ, ούτε λόγος εκείνη την εποχή. Ωστόσο, ήταν το έναυσμα για να δημιουργήσω χρόνια αργότερα- το 1988- την Αcrobase, μια από τις πρώτες «πολύγραμμες βάσεις».

«Μιλάμε για τον πρόγονο των σημερινών chat-rooms και forums στην Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Στέλιος Χαμόδρακας. Φέτος η Αcrobase κλείνει αισίως 20 χρόνια παρουσίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εκατοντάδων μελών της. «Την εποχή της μεγάλης ακμής της, από το 1991 έως το 1996, είχε φτάσει ακόμα και τα 10.000 μέλη» σημειώνει ο κ. Χαμόδρακας. Προσθέτει μάλιστα, «τώρα έχουμε μείνει περίπου 1.600 και η βάση λειτουργεί απλώς για συναισθηματικούς λόγους. Ωστόσο, με χαροποιεί ότι κάθε μέρα γύρω στους 2.000 ανθρώπους επισκέπτονται το φόρουμ, στο οποίο έχει μετεξελιχθεί».

Η «πολύγραμμη βάση» (ΒΒS, Βulletin Βoard System) ήταν η πρώτη δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας πριν εμφανιστεί το Ίντερνετ. Ήταν μόδα τη δεκαετία του ΄80 σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη χώρα μας έκανε την πρώτη της εμφάνιση στα τέλη του 1987. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα, «οι βάσεις ξεφύτρωναν... σαν τα μανιτάρια» όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της Αcrobase.

Πρωτοποριακές υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες που προσέφεραν ήταν αρκετά πρωτοποριακές για την εποχή, ειδικά αν ληφθεί υπ΄ όψιν το γεγονός ότι δεν υπήρχε το Διαδίκτυο. Μερικές από αυτές ήταν το «τοπικού χαρακτήρα» ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δηλαδή μόνο για τα μέλη της συγκεκριμένης βάσης, αλλά και δημόσια μηνύματα, αρχειοθήκες και τηλεσυνομιλίες.

Πλέον η Αcrobase είναι ο μακροβιότερος ήρθαν πραγματικά πιο κοντά και απέκτησαν στενούς φιλικούς δεσμούς, που έφτασαν ακόμη και μέχρι τον γάμο: 15 ζευγάρια γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν και ένωσαν τις τύχες τους μέσω αυτής.

Γίναμε φίλοι

Ο κ. Στέλιος Χαμόδρακας έχει φτάσει πια τα 68 χρόνια του, όπως όμως τονίζει χαρακτηριστικά, η βάση και οι άνθρωποι που γνώρισε μέσω αυτής είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής του. «Ζήσαμε μαζί τόσα πολλά. Τα συναισθήματα που νιώθω είναι δύσκολο να περιγραφτούν με λόγια. Είναι αμέτρητα τα βράδια που μέναμε ξύπνιοι και μιλούσαμε μέσω της Αcrobase για οτιδήποτε μας απασχολούσε, ευχάριστο ή λυπητερό, σοβαρό ή αστείο. Μέχρι και σήμερα βγαίνουμε και διασκεδάζουμε. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα είχαμε πάει για ουζάκι με κάποια από τα νεώτερα μέλη μας».

Η κύρια μορφή λειτουργίας της Αcrobase δεν είναι πλέον η «πολύγραμμη βάση». «Την κρατήσαμε για να δείξουμε στα νέα παιδιά που χρησιμοποιούν το Facebook και το ΜSΝ πώς ήταν η προϊστορία της επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και από πού ξεκίνησαν όλα. Φυσικά, και για να θυμόμαστε εκείνες τις ηρωικές εποχές».

Την πρώτη φορά που αντίκρυσε υπολογιστή ο κ. Χαμόδρακας σκέφτηκε, όπως εκμυστηρεύεται, πως «δίκαια τους κατηγορούν ότι απομονώνουν τους ανθρώπους». Ωστόσο, η εμπειρία της βάσης του τον έκανε σύντομα να αλλάξει γνώμη και να ανακαλύψει τις «μοναδικές ευκαιρίες επικοινωνίας που μπορούν προσφέρουν».

Περίμεναν πότε θα ανοίξει η βάση

ΤΟ ΒULLΕΤΙΝ ΒΟΑRD SΥSΤΕΜ ήταν μεμονωμένο δίκτυο, σε αντίθεση με το Ίντερνετ που είναι «δίκτυο δικτύων» το οποίο λειτουργούσε όπως τα σημερινά φόρουμ.

Ο χρήστης συνδεόταν με μια τηλεφωνική γραμμή, παίρνοντας τηλέφωνο σε ένα τηλεφωνικό κέντρο όπου απαντούσε ένα μόντεμ. Αφού είχε συνδεθεί, «μιλούσε» γράφοντας ένα κείμενο στην οθόνη του Η/Υ του ή έπαιζε παιχνίδια με απλά- βέβαιαγραφικά. Όσο περισσότερα μόντεμ είχε μια βάση τόσο περισσότεροι χρήστες μπορούσαν να συνδεθούν. Βέβαια, ο χρόνος ήταν περιορισμένος και σε συνάρτηση με το πότε θα άνοιγε το μόντεμ ο χειριστής της βάσης. Προς το τέλος της μόδας των ΒΒS, γύρω στο 1995, η βάση μπορούσε να συνδεθεί και στο Ίντερνετ και ο χρήστης είχε τη δυνατότητα να πλοηγηθεί και να κατεβάζει αρχεία. Η ανάπτυξη του Διαδικτύου έκανε ουσιαστικά περιττές τις «βάσεις» της δεκαετίας του ΄80...