Η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας την Παρασκευή 24/9 ως απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις στη Βαλτική Θάλασσα και τη φαινομενική ρωσική επιθετικότητα. Την ίδια ώρα η απουσία της Φινλανδίας από τη συμφωνία έχει εγείρει μερικά ερωτήματα. Η συμφωνία τριών κρατών εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες της Σουηδίας που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία

μετά τον Ψυχρό Πόλεμο πρακτικά διέλυσε τις αμυντικές της δυνάμεις. Η συμφωνία είναι αναγκαία λόγω της ετοιμότητας της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για την επίτευξη πολιτικών στόχων, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ στη σουηδική τηλεόραση TV4 σε συνέντευξή του την Παρασκευή. Οι τρεις χώρες στοχεύουν να ανεβάσουν τον πήχη απέναντι σε μια τέτοια συμπεριφορά.

Με την απουσία της Φινλανδίας από τη συμφωνία, ο υπουργός Άμυνας Antti Kaikkonen το δικαίωσε επισημαίνοντας ότι τα Δανικά Στενά του Καλίνινγκραντ δεν βρίσκονται στην πόρτα της χώρας μέσω Twitter την Παρασκευή. Παρόμοια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας είχε υπογραφεί προηγουμένως μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Νορβηγίας, ενώ η Φινλανδία έχει επίσης τη δική της διμερή συμφωνία με τη Σουηδία.

Δεν υπάρχει έλλειψη αμυντικών συμφωνιών στην Ευρώπη και στη Βαλτική Θάλασσα.
Η Σκανδιναβική Αμυντική Συνεργασία (NORDEFCO) αποτελείται από τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία με σκοπό να «ενισχύσει την εθνική άμυνα των συμμετεχόντων, να διερευνήσει κοινές συνέργειες και να διευκολύνει αποτελεσματικές κοινές λύσεις». Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης (ΕΙ2) που ξεκίνησε από τη Γαλλία, αποσκοπεί στη «διευκόλυνση της εμφάνισης μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής κουλτούρας», με δεκατρία μέλη, όλες οι σκανδιναβικές χώρες εκτός από την Ισλανδία. Μαζί με τα κράτη της Βαλτικής και τις Κάτω Χώρες, η Joint Expeditionary Force (JEF) υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει επίσης σκανδιναβικά μέλη.

www.euractiv.gr