Προτού εκπνεύσει η σχετική προθεσμία -σήμερα Τρίτη- και προτού κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη συμφωνία της άρσης της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στον λιγνίτη, η ΔΕΗ ολοκλήρωσε τις πωλήσεις ενεργειακών προϊόντων, βασισμένων στη λιγνιτική της παραγωγή, που υποχρεούνταν να πραγματοποιήσει για τον μήνα Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΔΕΗ είχε υποχρέωση να πωλήσει έως σήμερα ποσότητα αντίστοιχη με το 50% της λιγνιτικής της παραγωγής την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή 892,5 GWh

Αρχής γενομένης από την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, οπότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη συναλλαγή στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΕΧ) της Λειψίας, μέχρι και χθες, η ΔΕΗ πραγματοποίησε σειρά συναλλαγών στις προθεσμιακές αγορές πρωτίστως του ΕΕΧ και δευτερευόντως του ΕΧΕ, εκπληρώνοντας τη σχετική δέσμευση... και με το παραπάνω, εφόσον φέρεται να πούλησε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που ήταν υποχρεωμένη. Ειδικότερα, κατά τις πληροφορίες, η ΔΕΗ προχώρησε σε καθαρές πωλήσεις 921 GWh μέσω του ΕΕΧ, ενώ μια πολύ μικρή ποσότητα συγκριτικά με το σύνολο (της τάξης των 57 GWh) πωλήθηκε μέσω του ΕΧΕ. Κατά τη χθεσινή ημέρα, οπότε και η ΔΕΗ έπιασε τον στόχο των πωλήσεων λιγνιτικών «πακέτων» για τον μήνα, η εταιρεία πούλησε φορτίο 116 GWh με τιμή 168 ευρώ/MWh στο ΕΕΧ και 11 GWh στο ΕΧΕ σε τιμή 167 ευρώ/MWh στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Κύκλοι της αγοράς που μίλησαν στη «Ν» έκαναν λόγο για ένα θετικό ξεκίνημα κατά την υλοποίηση της συμφωνίας antitrust που δίνει τη δυνατότητα στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια στην προθεσμιακή αγορά και να προστατεύονται έτσι από την αστάθεια των τιμών. Οι ίδιοι παράγοντες απέδωσαν την ισχυρή προτίμηση της ΔΕΗ στο γερμανικό Χρηματιστήριο στο μεγαλύτερο βάθος και τη ρευστότητα της αγοράς και στην αυξημένη ευελιξία που έχει εκεί η εταιρεία -σε σχέση με το ΕΧΕ- καθώς στο ΕΕΧ δεν έχει την ιδιότητα του market maker και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Από την άλλη πλευρά, εγείρει προβληματισμό η περιορισμένη χρήση της προθεσμιακής αγοράς του ΕΧΕ, καθώς -όπως σχολίασε αρμόδιος παράγοντας- «δεν συνάδει με την ουσιαστική προώθηση του εργαλείου της αντιστάθμισης κινδύνου και της προστασίας των εγχώριων ανταγωνιστών της ΔΕΗ από τη μεταβλητότητα των τιμών στις spot αγορές, που ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της συμφωνίας Αθήνας- Βρυξελλών, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς για ενίσχυση και εμβάθυνση των αγορών του ΕΧΕ».

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς άμεσα η ΔΕΗ θα πρέπει να επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου» προκειμένου να πωλήσει έως το τέλος του προσεχούς μήνα ποσότητα που ισοδυναμεί με το 50% της λιγνιτικής παραγωγής της κατά το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2021. Με βάση τα στοιχεία, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου το 50% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ ανήλθε σε 872 GWh, την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου σε 515 GWh, ενώ η περίοδος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου δεν έχει ακόμα «κλείσει», αλλά περιλαμβάνει τον πολύ θερμό Αύγουστο (από πλευράς θερμοκρασιών και... χρήσης λιγνιτικών μονάδων). Επομένως είναι βέβαιο ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να πωλήσει υπερδιπλάσια ποσότητα σε σχέση με του Σεπτεμβρίου, σε ένα περιβάλλον αβέβαιο.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")