Ευρωπαϊκοί Δισταγμοί για τα Δυτικά Βαλκάνια - «Ξεθωριάζει» η Εγγύηση για τη Μελλοντική Ένταξη

Ευρωπαϊκοί Δισταγμοί για τα Δυτικά Βαλκάνια - «Ξεθωριάζει» η Εγγύηση για τη Μελλοντική Ένταξη
του Μωυσή Λίτση
Τετ, 29 Σεπτεμβρίου 2021 - 18:04

Να μπει στον πάγο κινδυνεύει η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. με τους ηγέτες της περιοχής, η Ε.Ε. εμφανίζεται διχασμένη ως προς την προοπτική περαιτέρω διεύρυνσής της. Αιτία η πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης στα σύνορα Σερβίας και Κοσόβου, αλλά και η θεωρούμενη από κάποια κράτη-μέλη βιαστική εισδοχή χωρών όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, κατά την προηγούμενη διεύρυνση το 2007

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται τέσσερις διπλωμάτες και ένα εσωτερικό έγγραφο, η Ε.Ε., φοβούμενη την πολιτική αντίδραση των κρατών-μελών, δεν μπορεί πλέον να συμφωνήσει στο να εγγυηθεί τη μελλοντική ένταξη των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Κόσοβο, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία), όπως είχε υποσχεθεί.

Ένταση Σερβίας - Κοσόβου

Η σύνοδος κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων απειλείται να οδηγηθεί σε αδιέξοδο, παγώνοντας την προοπτική ένταξης των χωρών της περιοχής, εν μέσω αναζωπύρωσης τις τελευταίες ημέρες της έντασης στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου.

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ άρχισαν προχθές περιπολίες στα συνοριακά περάσματα τα οποία έχουν μπλοκάρει οι Σέρβοι του Κοσόβου, εξαγριωμένοι από την πρόσφατη απόφαση της Πρίστινα να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε αυτοκίνητα τα οποία φέρουν σερβικές πινακίδες.

Οι Σέρβοι οι οποίοι ζουν στο βόρειο Κόσοβο έχουν μπλοκάρει τις βασικές οδικές αρτηρίες, μετά την απόφαση να τεθεί σε ισχύ από την προηγούμενη Δευτέρα η απαγόρευση εισόδου με σερβικές πινακίδες, αναζωπυρώνοντας την ένταση ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο. Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. έσπευσαν να απευθύνουν εκκλήσεις για ηρεμία. Οι οδηγοί που έρχονται από τη Σερβία πρέπει να χρησιμοποιούν προσωρινές τυπωμένες άδειες που έχουν ισχύ για 60 ημέρες. Η κυβέρνηση του Κοσόβου υποστηρίζει πως τα μέτρα αυτά είναι αντίποινα για αντίστοιχα μέτρα που έχει λάβει η Σερβία από το 2008 κατά των οδηγών που προέρχονται από το Κόσοβο, όταν η άλλοτε σερβική επαρχία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της.

Η Σερβία, ως γνωστόν, δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και συνεπώς το δικαίωμά του να προχωρά σε ενέργειες όπως αυτή της απαγόρευσης εισόδου σε οχήματα που φέρουν σερβικές πινακίδες.

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, η Ε.Ε. σχεδίαζε να επαναλάβει την υπόσχεση που έκανε πριν από 18 χρόνια να παράσχει την «απερίφραστη στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης της συνόδου με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου, επισημαίνει το Reuters. Η διακήρυξη αυτή έχει ωστόσο περάσει από δύο γύρους συνομιλιών χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία, ανέφεραν διπλωμάτες.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν κάνει γνωστές τις θέσεις τους, ωστόσο οι πλούσιες χώρες του Βορρά, όπως η Δανία και η Ολλανδία, αλλά και η Γαλλία, φοβούνται την επανάληψη της βιαστικής εισδοχής της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας το 2007 και μια κακή διαχείριση της μετανάστευσης εργατών από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης στη Βρετανία, η οποία συνέβαλε στο να στραφούν πολλοί Βρετανοί κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βουλγαρία - γλώσσα

Το Κόσοβο δεν είναι ωστόσο η μοναδική πηγή ανησυχίας. Η Βουλγαρία αντιτίθεται στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας λόγω του ζητήματος της γλώσσας. Χωρίς μια θετική διακήρυξη που θα δίνει ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ελλοχεύει ο κίνδυνος η υποβόσκουσα ένταση να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Παράλληλα απειλεί με παράλυση το φιλόδοξο σχέδιο της Ε.Ε. να οικοδομήσει «δακτύλιο φίλων» από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία, προσφέροντας στενότερους δεσμούς, εμπόριο και βοήθεια.

Το ευρωπαϊκό κενό θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν η Κίνα και η Ρωσία, με επενδύσεις και επιρροή. Η Σερβία για παράδειγμα ήταν το Ιανουάριο η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έλαβε το κινεζικό εμβόλιο κατά του Covid-19.

Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγική επιλογή της χώρας μας, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Η συμβολική τελευταία περιοδεία της Μέρκελ

Δεν είναι τυχαίο που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επέλεξε ως τελευταία της περιοδεία τα Δυτικά Βαλκάνια, επισκεπτόμενη δύο εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές τη Σερβία και την Αλβανία, θέλοντας προφανώς να κλείσει τη θητεία της αναθερμαίνοντας το ευρωπαϊκό όνειρο των κρατών αυτών. Η περιοδεία έγινε ωστόσο πριν από τον νέο κύκλο επεισοδίων στα σύνορα Σερβίας και Κοσόβου. Το Κόσοβο, όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, παραμένει πηγή έντασης και αγκάθι στο να κλείσουν οι πληγές του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου της δεκαετίας του ‘90.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")