Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε προς τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έναρξη των συνομιλιών που είχε μαζί του στο θέατρο Σότσι, ότι η Τουρκία είναι προστατευμένη από την κρίση φυσικού αερίου που έχει πλήξει την Ευρώπη, χάρη στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου TurkStream που ξεκινάει από την Ρωσία, διασχίζει την Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στην Τουρκία.

«Τώρα, που βλέπουμε τις αρκετά δύσκολες, ταραχώδεις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η Τουρκία αισθάνεται απολύτως σίγουρη και σταθερή» υπεγράμμισε ο Πούτιν.

Η συνάντησης διήρκεσε δύο ώρες και 45 λεπτά και μετά την ολοκλήρωσή της ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του και ευχαρίστησε τον Πούτιν, εκ μέρους του έθνους του, για την στήριξη κατά την διάρκεια των πυρκαγιών και των καταστροφών.

«Οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας εμφανίζονται πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα. Παρ’ όλο που υπάρχουν ορισμένα σκαμπανεβάσματα, αυτή την στιγμή βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Πιστεύω ότι θα είναι ακόμη καλύτερα. Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή σας, ειδικά στον τουρισμό. Είμαστε επίσης ευγνώμονες για την προτίμηση των Ρώσων φίλων μας στην Τουρκία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε και για το ζήτημα της προμήθειας ρωσσικών οπλικών συστημάτων: «Ένα άλλο ζήτημα, φυσικά, είναι τα βήματα που κάνουμε μαζί, ειδικά στην αμυντική βιομηχανία. Θα ήταν χρήσιμο αν μιλούσαμε και για αυτό».

Όσο για την Συρία, επέμεινε στις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών: «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω από τα βήματα που έχουμε κάνει. Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη από τη συνέχιση των σχέσεών μας, Τουρκίας – Ρωσίας, με το να δυναμώνουμε μέρα με την ημέρα. Τα βήματα που κάνουμε μαζί για την Συρία έχουν επίσης μεγάλη σημασία. Η ειρήνη εκεί εξαρτάται επίσης από τις σχέσεις μας».

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας επεσήμανε: «Οι επενδύσεις της Τουρκίας στην Ρωσία έχουν φθάσει συνολικά το 1,5 δισεκατομμύριο δολλάρια. Όλα τα μεγάλα έργα συνεχίζονται, βάσει προγράμματος. Ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών μας αυξήθηκε κατά περίπου 50% τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους. Δεν αντισταθμίσαμε μόνον όσα χάσαμε κατά την περίοδο την πανδημίας, αλλά επιτύχαμε και μία σημαντική αύξηση».