Δημοσκόπηση Energia.gr: Η Επιχειρούμενη Στροφή στις ΑΠΕ Δεν Διασφαλίζει την Αδιάκοπη Παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας στους Καταναλωτές

Δημοσκόπηση Energia.gr: Η Επιχειρούμενη Στροφή στις ΑΠΕ Δεν Διασφαλίζει την Αδιάκοπη Παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας στους Καταναλωτές
energia.gr
Παρ, 1 Οκτωβρίου 2021 - 14:32

Μία σαφή ένδειξη για το πόσο εξαιρετικά μειοψηφική είναι η αποδοχή της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ γενικότερα, για 100% «πράσινη» στροφή στην ηλεκτροπαραγωγή δίνουν τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του Energia.gr. Συγκεκριμένα, μόλις το 16,6% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή από τις επιδοτούμενες ΑΠΕ ασχέτως υψηλού κόστους. Έχοντας ήδη βιώσει τη δοκιμασία του συστήματος το καλοκαίρι που πέρασε και την αδυναμία των ΑΠΕ να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες του, λόγω καύσωνα και εκτεταμένων πυρκαγιών, δεν θέλει πολύ φαντασία να προβλέψει κανείς ότι το ποσοστό αυτό θα είναι ακόμη μικρότερο όταν περάσει κι ο φετινός χειμώνας, κατά τον οποίον, όπως όλα δείχνουν, το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα επιβαρύνει δυσβάστακτα τα λαϊκά νοικοκυριά αλλά και την βιομηχανία (βλ. εδώ σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνη Κοντολέοντα στο Energia.gr) και, γενικότερα 

την οικονομία της χώρας. Καθώς ακόμη και επιχειρηματίες με ισχυρή παρουσία στις ΑΠΕ (βλ. πρόσφατες δηλώσεις Ευ. Μυτιληναίου εδώ), τονίζουν ότι είναι πρόωρη η κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων, ενώ οι ανανεώσιμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης πόσο μάλλον για να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας, δεν θα πρέπει να μάς εκπλήσσει ότι από τους συνολικά 391 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του Energia.gr, που ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου, με ερώτημα «Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να πράξει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια προκειμένου να θωρακιστεί το εθνικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής και να εξασφαλισθεί η αδιάκοπη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τον καταναλωτή;», πάνω από το 70% αποδοκιμάζει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για εσπευσμένη εγκατάλειψη του λιγνίτη και μη άντληση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, με επίκληση «πράσινες» ευαισθησίες. Θυμίζουμε πως, εκτός από τις παλαιότερες δηλώσεις Δένδια από τη Σαουδική Αραβία (βλ. εδώ), σύμφωνα με τις οποίες ««η Ελλάδα πιστεύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δεν  πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο», είχαμε και παρόμοιες πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού από το πιο επίσημο παγκόσμιο φόρουμ, τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (βλ. εδώ). Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα των υδρογονανθράκων και τα εμπόδια που βάζει η Άγκυρα στη χώρα μας σχετικά με την άντλησή τους και τη συνακόλουθη άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, χρησιμοποίησε την έκφραση «διαμάχες του περασμένου αιώνα», ενώ χαρακτήρισε και τους ίδιους τους υδρογονάνθρακες «αγαθό που χάνει την αξία του»…

Βέβαια, και οι διεθνείς αγορές έχουν άλλη γνώμη από τον Έλληνα Πρωθυπουργό – καθώς ο «μαύρος χρυσός» ήδη κινείται στην όχι και τόσο χαμηλή περιοχή των 80 δολ./βαρέλι (βλ. εδώ) – αλλά και οι Έλληνες πολίτες μοιάζουν να διαφωνούν! Έτσι, το 38,1% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του Energia.gr θεωρεί ότι η κυβέρνηση της χώρας μας οφείλει να επιταχύνει τις έρευνες υδρογονανθράκων προκειμένου σε λίγα χρόνια η Ελλάδα να διαθέτει τα δικά της αποθέματα φυσικού αερίου και άρα να είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της. Και, επιπρόσθετα, άλλο ένα 36,3% των απαντήσεων προκρίνει την ακύρωση του σχεδίου της πλήρους απόσυρσης του λιγνίτη μέχρι το 2026, ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει την ικανότητα μιας «ακριβής» ελάχιστης παραγωγής μέχρι το 2040 προκειμένου για λόγους ενεργειακής ασφάλειας να καλύπτονται οι ανάγκες του συστήματος από εγχώρια καύσιμα.

Τέλος, ένα 9% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι, προκειμένου, τα επόμενα χρόνια, να θωρακιστεί το εθνικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής και να εξασφαλισθεί η αδιάκοπη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τον καταναλωτή,  πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι εισαγωγές φυσικού αερίου, μέσω της κατασκευής νέων LNG τέρμιναλ, ώστε αυτό σταδιακά να αντικαταστήσει πλήρως τον λιγνίτη στην παροχή φορτίου βάσης και να προσφέρει το flexibility που χρειάζεται το σύστημα για να δέχεται χωρίς πρόβλημα τις μεταβλητές ΑΠΕ. Βέβαια, όπως βλέπουμε στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η ΕΕ, εξοστρακίζοντας την παραγωγή φυσικού αερίου από τις χώρες που την απαρτίζουν, μεγαλώνει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές του εν λόγω καυσίμου, στέλνοντας στους πολίτες της το λογαριασμό (βλ. εδώ).

Το energia.gr, αφού ευχαριστήσει θερμά όλους όσους συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση (και, φυσικά, υπογραμμίσει, για άλλη μια φορά, ότι οι συγκεκριμένες έρευνες δεν είναι επιστημονικές αλλά αποτυπώνουν μία ενδεικτική εικόνα των διαθέσεων της κοινής γνώμης σε σημαντικά θέματα της εγχώριας ενεργειακής επικαιρότητας), θα ήθελε να εκφράσει την ευχή και οι δικές του παρατηρήσεις αλλά, κυρίως, οι ανησυχίες των πολιτών για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, όπως αυτές εκφράστηκαν στην παρούσα δημοσκόπηση, να μην επαληθευθούν με τον πιο δραματικό τρόπο κατά τον πολύ κρίσιμο και – όπως όλα δείχνουν – «βαρύ» ενεργειακά χειμώνα που έρχεται…

Αύριο ξεκινάει άλλη μία διαδικτυακή μας δημοσκόπηση, για άλλο ένα επίκαιρο ζήτημα της ενεργειακής ατζέντας της χώρας μας.