Διπλή Επιδότηση σε Λογαριασμούς Ενέργειας - Για Ηλεκτρική Κατανάλωση και Φυσικό Αέριο

Διπλή Επιδότηση σε Λογαριασμούς Ενέργειας - Για Ηλεκτρική Κατανάλωση και Φυσικό Αέριο
της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Παρ, 1 Οκτωβρίου 2021 - 15:38

Τη νομοθετική βάση για χορήγηση διπλής επιδότησης, αφενός στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των καταναλωτών, προβλέπει ρύθμιση στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Και ενώ οι λεπτομέρειες για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των πελατών χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) έχουν εξαγγελθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -με δεδομένο ότι η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά σήμερα-οι λεπτομέρειες για την επιδότηση στο φυσικό αέριο (δικαιούχοι, κριτήρια χορήγησης, ύψος και χρονικός ορίζοντας παροχής) παραπέμπονται σε έκδοση Κοινής Απόφασης των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών

Σε κάθε περίπτωση, η τροπολογία προβλέπει τη σύσταση Ειδικού Λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» (ΤΕΜ) και διαχειριστή τον ΔΑΠΕΕΠ, μέσω του οποίου θα δίνεται η επιδότηση. Όπως έχει ήδη εξηγήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το Ταμείο θα χρηματοδοτείται με έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων -με τους σχετικούς πόρους που θα καταλήξουν στο ΤΕΜ από τους ρύπους να εκτιμώνται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για φέτος- και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με την ψήφιση της ρύθμισης οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στους λογαριασμούς την επιδότηση των 9 ευρώ μηνιαίως (0,03 ευρώ/KWh για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης). Στόχος είναι η απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς που προκύπτουν από τη μετακύλιση μέσω της «ρήτρας αναπροσαρμογής» των τιμών-ρεκόρ στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που προκαλούνται από το ράλι διαρκείας των τιμών του φυσικού αερίου και των ρύπων. Η πρόβλεψη για τη μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά της Ελλάδας σήμερα είναι 168,01 ευρώ/MWh (με αύξηση 28% από χθες), ενώ στη γειτονική Ιταλία διαμορφώνεται στα 205 ευρώ/MWh και σε Ισπανία-Πορτογαλία στα 216 ευρώ/MWh. Με δεδομένο ότι η κατανάλωση του μέσου νοικοκυριού κυμαίνεται στις 300-400 κιλοβατώρες μηνιαίως, προσδοκάται η κρατική ενισχύσει να «αγγίξει» σχεδόν το σύνολο της κατανάλωσης.

Διευκρινίσεις προς τους προμηθευτές

Προκειμένου να διευκολύνει τους προμηθευτές να ενεργοποιήσουν άμεσα τον μηχανισμό επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος (καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, που θα εξειδικεύει το μέτρο και προβλέπεται στη νομοθετική ρύθμιση), το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επείγουσα επιστολή που έστειλε στις εταιρείες και τους συνδέσμους του κλάδου (ΕΣΑΗ, ΕΣΠΕΝ, ΕΣΕΠΗΕ) δίνει οδηγίες και διευκρινίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες προμήθειας έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες προσαρμογές των πληροφοριακών τους συστημάτων για την «ενεργοποίηση» της επιδότησης.

Μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι η επιδότηση καλύπτει όλα τα κυμαινόμενα -που έχουν δηλαδή ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης- τιμολόγια χαμηλής τάσης (όπως και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο), ενώ θα εφαρμοσθεί σε όλους τους λογαριασμούς έκδοσης από σήμερα, 1 Οκτωβρίου (έναντι ή εκκαθαριστικούς).

Στο κείμενο επαναλαμβάνεται ότι η επιδότηση ισούται με 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh), με μέγιστο όριο κάλυψης τις 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, το μέτρο θα καλύψει τις καταναλώσεις από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου, σε όλους τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από την 1η Οκτωβρίου και οι οποίοι περιλαμβάνουν καταναλώσεις από το εν λόγω χρονικό διάστημα. Αναφέρεται ότι το μέτρο μπορεί να παραταθεί και μετά το τέλος του έτους, «λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες συνθήκες στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Τα ποσά της επιδότησης θα αναγράφονται στους λογαριασμούς διακριτά από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, ως «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης». Στην περίπτωση που ένας προμηθευτής προχωρήσει σε κάποια επιπλέον έκπτωση το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μέτρου, τότε και αυτή θα αναγράφεται ξεχωριστά.

Σε ομιλία του στη Βουλή τη Δευτέρα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως το κονδύλι που θα διατεθεί σε πρώτη φάση θα αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ (από 150 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι προμηθευτές αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, για την κάλυψη του μέρους των ανταγωνιστικών χρεώσεων που θα απορροφήσουν. Η χρηματοδότηση θα αφορά πίστωση έναντι των ποσών που έχουν να λαμβάνουν και θα υπολογιστεί με βάση την εκτιμώμενη κατανάλωση του πελατολογίου χαμηλής τάσης που έχει κάθε εταιρεία. Η οριστική εκκαθάριση θα γίνει μετά το τέλος εφαρμογής του μέτρου, στη βάση της πραγματικής κατανάλωσης του πελατολογίου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")