Συναγερμός έχει σημάνει για το ενεργειακό κόστος και στον αγροτικό κόσμο. Όπως καταγγέλλουν η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων θα καταρρεύσει ενώ απειλείται και ο εξαγωγικός τομέας με τα μεταφορικά κόστη, λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα, να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, μέρα με τη μέρα. Έτσι, τελευταία πληθαίνουν οι φωνές αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών που επαναφέρουν 

με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη αύξησης της  επιδότησης στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για το αγροτικό τιμολόγιο, προκειμένου να απορροφηθούν οι επερχόμενες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Μάλιστα, οι επιστολές προς τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης πέφτουν …βροχή, ζητώντας στήριξη του παραγωγικού τομέα της χώρας από τη νέα απειλή του ενεργειακού κόστους.  

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, το κόστος παραγωγής γίνεται «θηλιά» για τους Έλληνες αγρότες. Η νέα ενεργειακή  κρίση , παράλληλα με το χρόνιο πρόβλημα των ακριβών εφοδίων, αλλά και την «πετσοκομμένη» αγοραστική δύναμη των καταναλωτών _ έπειτα από μια δεκαετή ύφεση και την οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία της Covid-19 _ οδηγεί ολοταχώς σε συρρίκνωση ενός από τους βασικούς οικονομικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, του αγροτικού τομέα.

Όσον αφορά στα υπέρογκα χρέη των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ (οι Τοπικοί και Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων που διαχειρίζονται τα συστήματα άρδευσης), των οποίων, σωρευτικά την τελευταία δεκαετία, οι οφειλές τους προς τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει περιθώριο χρόνου από την επιχείρηση. Στόχος να προωθήσει σχετική ρύθμιση που θα  επιλύει το πρόβλημα της περιορισμένης εισπραξιμότητας των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ η οποία δεν ξεπερνά το 50%.  Είναι αξιοσημείωτο ότι η ΔΕΗ έχει ήδη κατεβάσει διακόπτη σε δύο ΤΟΕΒ _    Μάτι Τυρνάβου και Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας για ανεξόφλητες οφειλές  περί τα  3,3 εκατ. ευρώ και 2,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα _ ενώ απειλεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. 

Λύση στο πρόβλημα των ενεργειακών αναγκών για άρδευση, αλλά κυρίως του περιορισμού των απωλειών ύδατος, εκτιμάται ότι θα δώσουν και τα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη  Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για 18 μεγάλα αγροτικά έργα, συνολικού ύψους 901 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) σε επτά περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προ ημερών από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.  Τα αρδευτικά έργα που θα κατασκευαστούν θα λειτουργούν για   25 έτη   υπό την ευθύνη ιδιωτών, δίχως οι ωφελούμενοι αγρότες να επωμιστούν   εμπορικό κόστος από το μοντέλο σύμπραξης, ενώ στη λήξη της σύμβασης, η κυριότητα του έργου θα παραμείνει στο Δημόσιο.  

Από τον προϋπολογισμό των 901 εκατ. ευρώ, τα 200 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τη μορφή επιχορήγησης (22,2%) και τα υπόλοιπα 701 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια ή και δάνεια.  Τα έργα θα υλοποιηθούν ως μη ανταποδοτικά έργα ΣΔΙΤ. Έτσι η αποπληρωμή του ιδιωτικού φορέα να γίνει σε βάθος χρόνου, βάσει προκαθορισμένων προδιαγραφών αποτελέσματος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα έργα θα έχουν υλοποιηθεί έως τα τέλη του 2025, με στόχο την αποθήκευση σε νέες  υδατοδεξαμενές 64 εκατ. κυβικών μέτρων νερού  για τη άρδευση επιπλέον 2.153 στρεμμάτων γεωργικής γης.