«Μετακομίζει» στον Βορρά η Ενεργειακή Κρίση-Τα Χαμηλά Αποθέματα Υδάτων Πλήττουν την Υδροηλεκτρική Παραγωγή

«Μετακομίζει» στον Βορρά η Ενεργειακή Κρίση-Τα Χαμηλά Αποθέματα Υδάτων Πλήττουν την Υδροηλεκτρική Παραγωγή
energia.gr
Τρι, 5 Οκτωβρίου 2021 - 10:51

H ενεργειακή κρίση της Ευρώπης «μετακομίζει» πλέον και στον Βορρά, οι συνέπειες της έλλειψης φυσικού αερίου πολλαπλασιάζονται από τα ιστορικά χαμηλά αποθέματα υδάτων και υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Σκανδιναβία, και το εκρηκτικό αυτό μίγμα απειλεί με περαιτέρω εκτίναξη του κόστους του ρεύματος εν όψει χειμώνα. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι πρακτικά ο μεγάλος ταμιευτήρας νερού και παροχής υδροηλεκτρικής ενέργειας

 

της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Όμως, τον Σεπτέμβριο τα αποθέματα νερού της Νορβηγίας μετρήθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, οι τιμές της σκανδιναβικής ενέργειας ήταν 5 φορές υψηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από έναν χρόνο, και οι εξαγωγές υδροηλεκτρικής ενέργειας προς τη Βρετανία και τη Γερμανία μειώνονται σταθερά.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, το τσουνάμι των ενεργειακών ανατιμήσεων πλήττει καίρια όλο το φάσμα των σκανδιναβικών οικονομιών - από τη βιομηχανία και τα ορυχεία έως τους λογαριασμούς λιανικής του ρεύματος και το κόστος της στέγης.

«Ο συνδυασμός των χαμηλών αποθεμάτων νερού στη Σκανδιναβία και φυσικού αερίου στην Ευρώπη δημιουργεί την τέλεια καταιγίδα» λέει ο αναλυτής της Fortum Oyj, Ματς Πέρσον, τονίζοντας: «Μαζί με τα νέα καλώδια ενεργειακής τροφοδοσίας που ανοίγουν προς τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, φθάνουν στο σκανδιναβικό σύστημα και οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών που είδαμε ήδη στην Ευρώπη».

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η Σουηδία βασίζεται αυτή τη στιγμή, για να καλύψει τις κύριες ανάγκες της σε ηλεκτρικό ρεύμα, σε ένα εργοστάσιο ηλικίας 52 ετών που καίει ως πρώτη ύλη πετρέλαιο.

Στη Νορβηγία τα αποθέματα νερού έχουν πέσει, κατά μέσο όρο, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2011 και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη νοτιοδυτική περιοχή της χώρας - την περιοχή εκείνη που διαθέτει τους μεγαλύτερους ταμιευτήρες υδάτων, τροφοδοτεί με υδροηλεκτρική ενέργεια τη Γερμανία και τη Δανία και πρόσφατα λειτούργησε και νέο καλώδιο τροφοδοσίας προς τη Βρετανία.

Η ανομβρία είναι ασυνήθιστα επίμονη για την εποχή και η μείωση των αποθεμάτων συνεχίζεται σταθερά, σε βαθμό που η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης Statnett SF εξέδωσε προειδοποίηση προς τους παρόχους ενέργειας για επικίνδυνη πτώση της στάθμης των υδάτων. Το επίπεδο πληρότητας των ταμιευτήρων στη νοτιοδυτική Νορβηγία την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου ήταν μόλις 52,3%, ήτοι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2006 για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους.

«Συνήθως, αυτή είναι η εποχή του έτους που οι δεξαμενές γεμίζουν. Όμως και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είχαμε καύσωνες με ρεκόρ θερμοκρασίας και ελάχιστες βροχοπτώσεις» δηλώνει ο αντιπρόεδρος ενεργειακής διαχείρισης της Agder Energi, Άντερς Γκάουντσταντ.

«Πολιτική ευελιξίας»

Από την πλευρά του ο αναλυτής της StormGeo Nena Σίγκμπορν Σέλαντ προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες νερού για να καλυφθεί με υδροηλεκτρική ενέργεια και η ηπειρωτική Ευρώπη και η Βρετανία, ενώ η σουηδική επιχείρηση κοινής ωφέλειας Oresundskraft AB ανακοίνωσε ήδη ότι θα ζητήσει από τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες της να υιοθετήσουν «πολιτική ευελιξίας» στην κατανάλωση ρεύματος.

«Η ιδέα να είμαστε η πράσινη μπαταρία της Ευρώπης φαίνεται πως θα δοκιμαστεί σκληρά αυτόν τον χειμώνα» είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα-προειδοποίηση που εκπέμπει και ο Άντρε Γκούσταβσον, αναλυτής στην επίσης σουηδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Skelleftea Kraft.

(Από τη Ναυτεμπορική)