Η κυβέρνηση σχεδιάζει τριπλό πακέτο επιδοτήσεων, που θα αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει «παραδοσιακά» στις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή του αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στο 1,05 με 1,10 ευρώ 

σε σχέση με τα 80 λεπτά, που ήταν πέρυσι. «Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, θα πρέπει να έχει βγει η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών για το επίδομα του φυσικού αερίου», τόνισε σε δηλώσεις του στο OPEN ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, ανέφερε ότι δεν χρειάζεται πανικός. «Πρέπει να αποφύγουμε τις πληθωριστικές προσδοκίες για κάτι που φαίνεται ότι είναι παραδοσιακό», επεσήμανε. Γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι πληθωριστικές προσδοκίες οδηγήσουν σε μονιμότερα χαρακτηριστικά αυξήσεων τιμών, αυτό σημαίνει αλλαγή νομισματικής πολιτικής στην ΕΕ και αύξηση του κόστους δανεισμού.

«Ήδη στην ενέργεια, νομοθετήσαμε και επιδοτείται το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν είναι μικρή η επιδότηση. Για το 70% των νοικοκυριών, ανεξάρτητα από τον φορέα με τον οποίο είναι συνδεδεμένοι, υπάρχει επιδότηση 0,03 την κιλοβατώρα. Είναι μείωση 27% του ηλεκτρικού ρεύματος στα Γ1 τιμολόγια, που υπήρχαν πέρσι. Και πάνω σε αυτό έρχεται η ΔΕΗ και κάνει μια επιπλέον επιδότηση της τάξεως του 37%. Άρα, το 80-85% των ελληνικών νοικοκυριών που έχει κατανάλωση μέχρι 600 κιλοβατώρες, νομίζω ότι καλύπτονται», ανέφερε ο ίδιος. «Ερχόμαστε χθες, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, και προσθέτουμε κάτι που δεν είχαμε ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη. Ερχόμαστε και λέμε ότι θα κάνουμε κάτι σχετικό, δεν θα σας πω αντίστοιχο, για το φυσικό αέριο με ΚΥΑ, που θα βγει από τα δύο συναρμόδια υπουργεία. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει γίνει», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό. Παρέπεμψε για τις ανακοινώσεις στις επόμενες εβδομάδες, ενώ ανεκοίνωσε ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις που έχουν να κάνουν με τα τέλη που υπάρχουν στους λογαριασμούς ρεύματος. «Από την επόμενη χρονιά, θα υπάρξει σημαντική μείωση, που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες εβδομάδες, σε ό,τι αφορά τις ΥΚΩ (τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας), γιατί έχουμε προχωρήσει σε μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, κι από εκεί θα εξοικονομήσουμε αρκετές δεκάδες εκατ. Ευρώ από την επόμενη χρονιά, τα οποία θα αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών», ανέφερε. «Έως το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε ποια ακριβώς θα είναι αυτή η ελάφρυνση. Την έχουμε υπολογίσει, είναι αρκετά σημαντική και θα ανακοινώσουμε και ποιά θα είναι η ελάφρυνση τα επόμενα χρόνια από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (τέλη) μέσα από επενδυτικό πλάνο που προωθούμε ως κυβέρνηση και ο ΑΔΜΗΕ, ο αρμόδιος διαχειριστής, υλοποιεί», συμπλήρωσε ο υπουργός Ενέργειας.