Τσέχος Διευθύνων Σύμβουλος Ενέργειας Καλεί την ΕΕ να Χαρακτηρίσει το Φυσικό Αέριο ως Πράσινο Καύσιμο Μετάβασης

Τσέχος Διευθύνων Σύμβουλος Ενέργειας Καλεί την ΕΕ να Χαρακτηρίσει το Φυσικό Αέριο ως Πράσινο Καύσιμο Μετάβασης
energia.gr
Τρι, 5 Οκτωβρίου 2021 - 12:51

Η ΕΕ πρέπει να κατατάξει το φυσικό αέριο ως «μεταβατικό καύσιμο» προς την πράσινη ενέργεια εάν θέλει να μειώσει τη χρήση άνθρακα και να επιτύχει τους στόχους εκπομπών του, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του τσεχικού ενεργειακού ομίλου EP Infrastructure. Η Ένωση στοχεύει να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν έως το 2050 και η Κομισιόν πρόκειται να διευκρινίσει

τον επόμενο μήνα πώς θα ταξινομήσει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια κατά τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία.

Ο Gary Mazzotti, διευθύνων σύμβουλος της EP Infrastructure, που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές και ελέγχεται από την EPH του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Daniel Kretinsky, είπε ότι για την κεντρική Ευρώπη ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να απομακρυνθεί από την ιστορική της εξάρτηση από τον άνθρακα ήταν μέσω του φυσικού αερίου.

"Όσο περισσότερο αναβάλλετε την παροχή αερίου σε αυτήν την κατάσταση, τόσο περισσότερο παρατείνετε τη χρήση άνθρακα", είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Το σύστημα ταξινόμησης της Επιτροπής θα πρέπει να κερδίσει την έγκριση της πλειοψηφίας των κρατών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χώρες όπως η Πολωνία πιέζουν να αναγνωριστεί το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο, ενώ παρόμοιες με τη Γαλλία ζήτησαν να απονεμηθεί αυτή η ετικέτα στην πυρηνική τεχνολογία. Μια ομάδα 150 ΜΚΟ προέτρεψε την Επιτροπή να μην απονείμει μια τέτοια ετικέτα φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ο Mazzotti είπε ότι για την κεντρική Ευρώπη, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο να αντιμετωπίζεται το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο. «Τελικά, οι Γάλλοι χρειάζονται πυρηνικά για να ταξινομηθούν στα βιώσιμα καυσιμα και η κεντρική και ανατολική Ευρώπη χρειάζεται αέριο για να είναι βιώσιμο εάν θέλετε να επιτύχετε ουδετερότητα άνθρακα», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου και μακροπρόθεσμες συμβάσεις.

Η αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν στο επίκεντρο των τελευταίων μηνών καθώς οι τιμές, οι οποίες υποχώρησαν πέρυσι λογω πανδημίας, έχουν εκτοξευθεί, αναγκάζοντας ορισμένους προμηθευτές ενέργειας να βγουν από την αγορά και προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες αυτό το χειμώνα.

Ο Mazzotti είπε ότι η άνοδος των τιμών οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, που κυμαίνονται από την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ζήτησης καθώς η πανδημία μειώνεται, έως τη μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής και τις χαμηλότερες παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ.

Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν επίσης ότι η Ρωσία συνέβαλε στην άνοδο των τιμών περιορίζοντας τις συμπληρωματικές πωλήσεις σε πελάτες, σε μια προσπάθεια να πιέσει τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ να εγκρίνουν τον πρόσφατα ολοκληρωμένο αγωγό Nordstream 2-τον οποίο αντιτάχθηκαν έντονα οι ΗΠΑ και πολλές χώρες Κεντρική Ευρώπη.

Ο Mazzotti τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας, αλλά ότι μεσομακροπρόθεσμα, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν βοήθησαν ούτε τους καταναλωτές ούτε τους προμηθευτές και θα μπορούσαν επίσης να επιβραδύνουν την πράσινη μετάβαση.

«Οι χαμηλές τιμές [φυσικού αερίου] ενθαρρύνουν την υπερβολική μετάβαση [μακριά από τον άνθρακα] πολύ γρήγορα. Και οι υψηλές τιμές που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν ενθαρρύνουν καμία μετάβαση και προωθούν πραγματικά την παράταση της διάρκειας ζωής του άνθρακα », είπε.

«Υπάρχει λοιπόν ένα. Το Το ισοζύγιο που θα περίμενα να επιστρέψει στην αγορά, λίγο μετά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους ».