Χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 75 MW αναμένεται να διαθέτει εντός της προσεχούς τριετίας η R-Energy, εκ των οποίων τα 60 MW θα αποτελούνται από φωτοβολταϊκά. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 32 πάρκα σε λειτουργία, με ισχύ 20 MW, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στο mononews o Γιώργος Ρόκας, Πρόεδρος και Ιδρυτής της R-Energy.

Παρουσιάζοντας τις στρατηγικές στοχεύσεις της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Ρόκας υπογράμμισε πως η εταιρεία θέτει στόχους που μπορεί να υλοποιήσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «εμείς πάντα μιλάμε για τους στόχους που μπορούμε να κάνουμε, είναι μια νοοτροπία που την είχαμε και στη Ρόκας».

Η εταιρεία διαθέτει 20 MW εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά και θα ακολουθήσουν άλλα 20 MW τη διετία 2023-2024. Πρόκειται για έργα που έχουν προχωρήσει αδειοδοτικά, δηλαδή η εταιρία έχει εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και έχει καταθέσει εγγυητικές γι αυτά.

Συνεχίζοντας σε αναπτυξιακή τροχιά, η εταιρεία σχεδιάζει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

"Το επόμενο διάστημα θέλουμε να εισάγουμε τις μετοχές μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών κάνοντας την 7η κατά σειρά αύξηση κεφαλαίου μας. Το CAPEX μας ειναι 40-50 εκατ. ευρώ στην τριετία και από αυτά τα ίδια κεφάλαια θα είναι το 20%. Από το Χρηματιστήριο θα αντλήσουμε κάποια κεφάλαια για το επενδυτικό μας πρόγραμμα, και στην αύξηση θα συμμετέχουμε ισόποσα όλοι οι μέτοχοι", ανέφερε ο ίδιος. 

To 35% της r-energy σήμερα ανήκει στην TTSA του ομίλου PCCW.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ρόκας στο κομμάτι των δικτύων και τις αναγκαίες επενδύσεις-παρεμβάσεις που πρέπει να προχωρήσουν στον συγκεκριμένο τομέα. "Δεν μπορούν να αυξηθούν οι ΑΠΕ αν δεν έχουμε δίκτυα να τις υποστηρίξουν", σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στα θέματα των τοπικών αντιδράσεων που εγείρονται κατά τόπους και συνιστούν βασικό τροχοπέδη στην ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ, ο κ. Ρόκας υπογράμμισε πως αυτές αποτελούν αποτέλεσμα της κάκιστης ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών από τις εταιρείες. "Όταν ξεκινάγαμε με τη Ρόκας, όταν υπήρχαν αντιδράσεις, ήμασταν στο πλευρό της κοινωνίας και εργασιακά και με κοινωφελή έργα". Επισήμανε δε, πως χρειάζεται να υπάρξει σωστός σχεδιασμός με την εμπλοκή και την ενημέρωση της κοινωνίας, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από το Κράτος.

Στο επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας περιλαμβάνεται και ο τομέας της αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και τα πλωτά αιολικά. Ωστόσο, ο πρόεδρος της R-Energy επεσήμανε τη σημασία που έχει να προωθηθεί, από πλευράς πολιτείας, το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο ενώ, σημαντική παράμετρος για την προώθηση επενδύσεων στον κλάδο παραμένει, όπως είπε και η περαιτέρω ωρίμανση της τεχνολογίας, γεγονός που θα επιφέρει τη συνακόλουθη μείωση του κόστους.

Επιπρόσθετα για τα πλωτά αιολικά, τόνισε πως απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα από την Πολιτεία για την κατάρτιση ενός χωροταξικού σχεδιασμού, τέτοιου που να αποτρέψει μελλοντικές επιπλοκές στην ανάπτυξη των έργων.

Στα 1,865 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα έσοδα από την πώληση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ενώ τα κέρδη(Ebitda) ανήλθαν στα 1,196 εκατ. Ευρώ (2020 Πωλήσεις-1,608 εκατ. Ευρώ/ κέρδη(Ebitda)  1,208 εκατ. Ευρώ). Συνεπώς παρουσιάστηκε αύξηση σε επίπεδο πωλήσεων και η εταιρία κατάφερε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα κέρδη της. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό EBIDTA ως προς τα  έσοδα διαμορφώθηκε σε 64,13% έναντι 75,15% το 2020.

Συνοψίζοντας, είπε πως σημείο αναφοράς για την εταιρεία, το 2021, είναι και η ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού πάρκου των 10 MW που κατασκεύασε και θα συμβάλει σημαντικά στα έσοδα του ομίλου από το 4ο τρίμηνο του έτους που διανύουμε, ενώ το επενδυτικό σχέδιο των 55 MW βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.