«Εκτοξεύτηκαν» τα Κόστη στη Βιομηχανία Πλαστικών- Έλλειψη Πρώτων Υλών Αντιμετωπίζουν οι Εισηγμένες του Κλάδου

«Εκτοξεύτηκαν» τα Κόστη στη Βιομηχανία Πλαστικών- Έλλειψη Πρώτων Υλών Αντιμετωπίζουν οι Εισηγμένες του Κλάδου
energia.gr
Τετ, 6 Οκτωβρίου 2021 - 14:31

Πλήθος δυσκολιών και παρατεταμένη αβεβαιότητα δυσχεραίνουν τη δραστηριότητα των εταιρειών πλαστικών, οι οποίες οδηγούνται σε ανακατάταξη δυνάμεων, αλλά και σε ενίσχυση εκείνων των δυνάμεων που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν τη διεθνή κρίση μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από την πλευρά των εισηγμένων εταιρειών πλαστικών από τις αρχές του έτους υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών που προκαλεί την εκτόξευση των τιμών τους, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί έως και 100% σε σχέση με την ίδια περίοδο της περσινής χρονιάς κι έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Επιπρόσθετα, έχουν αυξηθεί υπέρμετρα τα κόστη μεταφοράς των προϊόντων ιδιαίτερα από την Κίνα προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά που αποτελούν σημαντικές εξαγωγικές αγορές. Παράλληλα αναμένεται μεγάλη αύξηση στο κόστος ενέργειας που θα επηρεάσει ανοδικά το κόστος παραγωγής το επόμενο διάστημα.

Πλαστικά Κρήτης: Στάση αναμονής για Κίνα

Υπό τις συνθήκες αυτές η Πλαστικά Κρήτης ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό πως λόγω περιορισμών και καθυστερήσεων που υπάρχουν στην Κίνα εξαιτίας της πανδημίας, η έναρξη της λειτουργίας του νέου εργοστασίου στην περιφέρεια Anhui μετατέθηκε για το 2022. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του εργοστασίου βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης στη βιομηχανική περιοχή Jiangbei Wujiang New Area, Hexian Country της επαρχίας Anhui. Από τις αρχές του 2022 θα ξεκινήσουν οι εγκαταστάσεις του παραγωγικού εξοπλισμού με στόχο εντός του 2022 να ξεκινήσει η παραγωγή masterbatches - mb (πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικών) και ειδικών φύλλων θερμοκηπίων. Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος SAP στις εταιρείες του ομίλου στην Κίνα.

Παράλληλα η ελληνική εισηγμένη στο εργοστάσιό της στη Ρωσία βρίσκεται σε στάδιο μελέτης για την παραγγελία νέας μεγάλης γραμμής παραγωγής mb (πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικών), αλλά και την κατασκευή νέου σύγχρονου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου, ο όμιλος της Πλαστικά Κρήτης αύξησε τα αποθέματά του λόγω αυξημένων παραγγελιών πρώτων υλών με ευνοϊκές τιμές και στο υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου στο α' εξάμηνο αυξήθηκε κατά 15,8% σε 175,4 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων του ομίλου αυξήθηκαν κατά 8,2%, σε 37,7 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας ισχυρές ταμειακές ροές. Όσον αφορά τα κέρδη μετά τους φόρους του ομίλου αυξήθηκαν κατά 12,1%, σε 27,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση για το σύνολο του 2021 οι προοπτικές είναι θετικές παρά τη συνεχιζόμενη επίπτωση της πανδημίας στη διεθνή οικονομία. Οι κύριοι τομείς στους οποίους απευθύνονται τα προϊόντα της εταιρείας -οι αγροτικές καλλιέργειες και η βιομηχανία πλαστικών- δεν έχουν πληγεί σημαντικά. Τα εργοστάσια του ομίλου συνεχίζουν αδιάλειπτα τη λειτουργία τους, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης και υγιεινής για την προστασία των εργαζομένων.

Πλαστικά Θράκης: Νέες επενδύσεις 25 εκατ.

Στο εργοστάσιο της Ξάνθης ρίχνει το βάρος της η Πλαστικά Θράκης με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα που εκπονεί και είναι προσανατολισμένο στη βιώσιμη κερδοφόρα ανάπτυξη του ομίλου, με έμφαση στους στρατηγικούς άξονες της περαιτέρω μείωσης του κόστους παραγωγής και αύξησης της ανταγωνιστικότητας, στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, στην καθετοποίηση επιμέρους παραγωγικών διαδικασιών και στην περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οι νέες επενδύσεις φτάνουν τα 25,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 21,4 εκατ. ευρώ αφορούν εκείνες που θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις στην Ξάνθη και 4,1 εκατ. ευρώ στις επενδύσεις στις εγκαταστάσεις του ομίλου στη Σκωτία και όλες αφορούν τον τομέα των τεχνικών υφασμάτων. Η χρηματοδότηση του νέου αυτού επενδυτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί κυρίως με ίδια κεφάλαια.

Αναφορικά με την παραγωγική λειτουργία η διοίκηση επεσήμανε ότι το σύνολο των παραγωγικών μονάδων του ομίλου εξακολούθησαν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, χωρίς να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε επιχειρησιακό πρόβλημα.

Από χρηματοοικονομικής απόψεως, ο όμιλος εξακολούθησε να έχει αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας του. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα του παραδοσιακού χαρτοφυλακίου του ομίλου, διατήρηση της ζήτησης για προϊόντα που απευθύνονται στον τομέα της συσκευασίας, διατήρηση της ζήτησης για προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία και ειδικότερα σε τεχνικά υφάσματα, που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας, ειδικά από τα κατά τόπους συστήματα υγείας, παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν αρχικές ενδείξεις σταδιακής κάμψης της ζήτησης. Επίσης υπήρξε σχετική αύξηση της ζήτησης σε προϊόντα συσκευασίας που σχετίζονται με την εστίαση και τον τουρισμό, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Ως προς τα επίπεδα ρευστότητας του ομίλου και τον συναλλακτικό κύκλο των θυγατρικών, δεν υπήρξε οιαδήποτε αρνητική επίδραση λόγω της πανδημικής κρίσης. Αντιθέτως, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 η Πλαστικά Θράκης πέτυχε την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητάς της, καταγράφοντας αρνητικό καθαρό δανεισμό ύψους 11,4 εκατ. ευρώ, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκάλυψαν τις δανειακές υποχρεώσεις. Ο όμιλος αύξησε τον κύκλο εργασιών του από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, οι πωλήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 234,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 50,8%, ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBT) των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων ανήλθαν σε 62 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 267,7%.

(Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)