Πάνω από 200 Ευρώ το Ρεύμα, Αύριο- Σκρέκας:" Η Ε.Ε. Οφείλει να Παρέμβει Άμεσα"

Πάνω από 200 Ευρώ το Ρεύμα, Αύριο- Σκρέκας: Η Ε.Ε. Οφείλει να Παρέμβει Άμεσα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 6 Οκτωβρίου 2021 - 15:27

Την ώρα που οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατέγραφαν νέο ιστορικό υψηλό, στον απόηχο του άλματος κατά 25% των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και αύριο αναμένεται να ξεπεράσουν στην Ελλάδα τα 200 ευρώ, στην αγορά της επόμενης ημέρας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε., ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι θα πρέπει να αναληφθεί δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να στηριχθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές και να προστατευθεί η στρατηγική της ένωσης για την Ενεργειακή Μετάβαση που όπως είπε, οδηγεί τελικά, σε χαμηλότερες τιμές και εκπομπές αερίων 

του θερμοκηπίου. Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε μάλιστα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα αντισταθμίζει τις υπερβολικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αξιοποιώντας μελλοντικά έσοδα από το μηχανισμό εμπορίας ρύπων.

«Οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί τώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενέργεια», δήλωσε ο κ. Σκρέκας για να επισημάνει ότι είναι λάθος όσοι ισχυρίζονται ότι το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας οφείλεται στη στρατηγική για την πράσινη μετάβαση.

«Η στρατηγική για την πράσινη μετάβαση θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών και στους χαμηλότερους ρύπους, προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον και τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Επίσης, τόνισε ότι ένα από τα βασικά θέματα που έχει θέσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο είναι η πρόταση για έναν κεντρικό ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα απορροφά τις τρέχουσες και μελλοντικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τις δημοπρασίες του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών και τη δημιουργία ενός μηχανισμού (hedging mechanism) που είναι μονίμως λειτουργικός προκειμένου να απορροφήσει αυτές τις υψηλές αυξήσεις στις τιμές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή στη χώρα μας διαμορφώνεται για αύριο Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, στα 204,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υπερέβη δηλαδή, για πρώτη φορά, το ψυχολογικό φράγμα των 200 ευρώ, με τη μέγιστη τιμή της να διαμορφώνεται στα 280,89 ευρώ.

Εν τούτοις, όπως επισημαίνεται, παρά τις ανατιμήσεις, η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας είναι η τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη, δηλαδή, κάτω από τις Πολωνία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Είναι δε ενδεικτικό ότι σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η μέση τιμή διαμορφώνεται για αύριο πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να φθάσει στη γειτονική μας Σερβία, στο εξωφρενικό επίπεδο των 327,44 ευρώ.

Η εγχώρια ζήτηση για αύριο Πέμπτη, καλύπτεται κατά κόρον από φυσικό αέριο, σε ποσοστό 47% του φορτίου και ανανεώσιμες πηγές, κατά 25% και ακολουθούν οι λιγνιτικές μονάδες με 13%, οι εισαγωγές με 12% και τα υδροηλεκτρικά με μόλις 2%.

Σημειωτέον ότι το κόστος της ενέργειας και η πιθανή λήψη μέτρων ανάσχεσης των ανατιμήσεων συζητώνται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος.