Σκηνικό Έντασης από την Άγκυρα με Τρία Πολεμικά Πλοία Εντός της Κυπριακής ΑΟΖ-Εμποδίζει το Nautical Geo

Σκηνικό Έντασης από την Άγκυρα με Τρία Πολεμικά Πλοία Εντός της Κυπριακής ΑΟΖ-Εμποδίζει το Nautical Geo
energia.gr
Πεμ, 7 Οκτωβρίου 2021 - 10:51

H Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να ρισκάρει ακόμη και μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να επιβάλει με την απειλή σύγκρουσης τις «κόκκινες γραμμές» της και συγχρόνως να τεστάρει τα όρια και το περιεχόμενο της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας. Ηδη η Αγκυρα έχει στείλει τρία πολεμικά πλοία ανοιχτά της Λάρνακας

- δύο φρεγάτες και μία κορβέτα- μη επιτρέποντας τη διέλευση πλοίων για την πραγματοποίηση μελετών για τον EASTMED.

Το Nautical Geo που μέχρι πρότινος εκτελούσε μελέτες για τον EASTMED στην περιοχή βρίσκεται πλέον αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λάρνακας.
 
Ουσιαστικά πρόκειται για κανονική πειρατεία, με την Τουρκία να επικαλείται παράτυπη Navtex που εξέδωσε για δήθεν ναυτικές ασκήσεις, στην περιοχή που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.
 
Και όλα αυτά ενώ λίγο πιο πέρα, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διεξάγεται από χθες η άσκηση "Ευνομία" με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ως απάντηση χθες, ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την περιοχή της τουρκικής navtex.

Υπενθυμίζεται ότι με νέα NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή που επικαλύπτει τη θαλάσσια ζώνη, όπου δραστηριοποιείται το ερευνητικό πλοίο Νautical Geo η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να ακυρώσει κάθε περαιτέρω προσπάθεια έρευνας του σκάφους. Η τουρκική NAVTEX αφορά την περίοδο 7 και 8 Οκτωβρίου.

Άμεση ήταν η απάντηση των κυπριακών αρχών που εξέδωσαν τη δικιά τους Navtex με την οποία δηλώνουν ότι αυτή η περιοχή είναι κυπριακή υφαλοκρηπίδα και κυπριακή ΑΟΖ καθώς κι ότι η κίνηση της Τουρκίας είναι παράνομη, αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.