Δίχτυ Προστασίας για τους Καταναλωτές από το Ράλι των Τιμών στην Ενέργειας(Οι δηλώσεις)

Δίχτυ Προστασίας για τους Καταναλωτές από το Ράλι των Τιμών στην Ενέργειας(Οι δηλώσεις)
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 8 Οκτωβρίου 2021 - 09:05

Με ένα συνολικό πακέτο των μέτρων προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις της ανόδου της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έγιναν πριν από περίπου ένα μήνα από την κυβέρνηση, που αφορούσε την έκπτωση 9 ευρώ ανα 300kw, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοινώνει οριζόντια έκπτωση από την πλευρά της ΔΕΠΑ με στόχο την απορρόφηση του 25% των ανατιμήσεων για το φυσικό αέριο. Οι καταναλωτές φυσικού αερίου, θα επωφεληθούν με δύο τρόπους. Η ΔΕΠΑ  θα

«σβήσει» 25% των ανατιμήσεων οριζόντια για όλους τους καταναλωτές κατά τα πρότυπα της παρέμβασης στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Παράλληλα, σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης αναμένεται η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, η οποία θα είναι της τάξης του 20%-30% (από 12.000 σε 15.000-16.000 ευρώ για τον άγαμο), με παράλληλη προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος από 2.000 ευρώ σε 3.000 ή 4.000 ευρώ.

Επιπλέον, αυξάνεται και πάλι το ποσό της επιδότησης όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας είτε είναι πελάτες της ΔΕΗ είτε των ιδιωτών παρόχων. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η επιδότηση είναι 200 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους μεταφράζεται σε έκπτωση 9 ευρώ ανά 300 Kwh . Το κονδύλι αυξάνεται στα 300 εκατ. ευρώ, αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες και η επιδότηση αυξάνεται στα 13-14 ευρώ. Να υπάρξει δηλαδή αύξηση της επιδότησης από 30 ευρώ σε 40 ευρώ ανά μεγαβατόρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα πληρώσουν φέτος σχεδόν διπλάσια τιμή. Συγκεκριμένα, η τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου με τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται σε περίπου 8 λεπτά η κιλοβατώρα από 4,5 λεπτά το περυσινό έτος.  Όπως έχουμε αναφέρει στο Energia.gr αυξημένο κατά 20-30% αναμένεται να είναι και το πετρέλαιο θέρμανσης. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στην περίπτωση που ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του θα διαμορφωνόταν στο 1,10 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όταν πέρυσι η περίοδος είχε ανοίξει με 80 λεπτά το λίτρο και είχε κλείσει στις 30 Απριλίου στα 90 λεπτά το λίτρο.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση με κοινή επιστολή των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο Eurogroup έθεσε το θέμα της ανάγκης ευρωπαϊκής παρέμβασης. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού αντιστάθμισης των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου, με τη χρήση πόρων που προκύπτουν από τα αυξημένα έσοδα ρύπων.